Novosarajevskim prvačićima uručeni školski ruksaci sa priborom

Početak nove školske godine 1. septembra obilježen je školskim priredbama u devet novosarajevskih osnovnih škola: “Hrasno”, “Malta”, “Grbavica I”, “Grbavica II”, “Pofalići”, “Velešićki heroji”, “Kovačići”, “Čengić Vila I”, Prvoj privatnoj osnovnoj školi “Isa-beg Ishaković”, kao i Centru Vladimir Nazor.

Dobrodošlicu za 666 prvačića svojim izvedbama priredili su njihovi stariji drugari i učiteljice, dok je Općina Novo Sarajevo đake prvake i ove godine obradovala novim školskim ruksacima i priborom, a nadležno kantonalno ministarstvo obezbijedilo udžbenike.

Tim povodom, Općinski načelnik dr. Hasan Tanović i predsjedavajuća Općinskog vijeća Danijela Šahat danas su obišli novosarajevske škole i prvačićima uručili prve školske ruksake, uz želju da im ulazak u učionice i školske klupe bude zadovoljstvo i prelijep put u jedan poseban dio njihovog života, a da škola postane mjesto radosti, druženja i znanja.

Pokloni za početak nove školske godine obezbijeđeni su i za prvačiće Edukativnog centra “Nova Kasaba”, ali i prvačićima iz Srebrenice – Potočara.

Općina Novo Sarajevo je u 2023. godini, pored nabavke ruksaka i školskog pribora, izdvojila po 12.000 KM za deset novosarajevskih osnovnih škola i 5.000 KM za Edukativni centar “Nova Kasaba”, a sredstva su namijenjena za investiciono održavanje objekata ovih obrazovnih ustanova.

Svake godine Općina, u skladu sa iskazanim potrebama škola, nabavlja lektire za školske biblioteke. Nastavljeno je finansiranje užina za učenike slabijeg imovinskog stanja, za šta je izdvojeno 128.000 KM.

Realizacija projekta uspostave prvog asistivnog kabineta za djecu sa poteškoćama u razvoju u toku je i ove godine, a za ovogodišnju fazu opremanja Općina je izdvojila 30.000 KM.

Kako bi olakšali i učinili bezbjednijim dolazak u školu učenika padinskih naselja Novog Sarajeva, Općina je obezbijedila značajna sredstva za prevoz školske djece iz naselja Pofalići, Vraca, Hrasno i Gornji Kovačići.

U cilju omogućavanja što boljih uslova za nastavne i vannastavne sportske aktivnosti, ove godine sanirana su sportska igrališta OŠ “Malta” i OŠ “Grbavica I”, a planirana je sanacija i ostalih igrališta osnovnih škola.

Jedna od najstarijih škola na području Novog Sarajeva je OŠ “Pofalići”, za koju su u toku pripremne aktivnosti za izgradnju potpuno novog objekta škole. Da bi učenici do izgradnje nove škole imali uslovne prostorije i učionice za rad, u prethodnom periodu izvršena je djelimična sanacija postojećeg objekta uz zamjenu kompletne stolarije.

I Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo ove godine dobila je potpuno novu fasadu, uz provođenje mjera energetskog utopljavanja objekta po najsavremenijim standardima.

Imajući u vidu navedeno, Općina Novo Sarajevo svim raspoloživim sredstvima u okviru svojih nadležnosti nastoji učenicima obezbijediti siguran i ugodan prostor za rad i učenje, a te aktivnosti nastavit će se i u narednom periodu, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Radio AS