Novost u Kantonu Sarajevo: Upis djece u vrtiće obavljat će se tokom cijele godine

Konkurs za upis u vrtiće u Kantonu Sarajevu trenutno je otvoren i trajat će do 27. jula. Međutim, novost roditeljima, koja će sigurno biti i olakšica, jeste da će u narednom periodu djecu moći upisati u vrtiće tokom cijele godine – što do sada nije bila praksa.

Unutar upisnog roka, koji se do sada održavao jednom godišnje, postojala su dva termina za upis djece u JU Djeca Sarajeva i u privatnim vrtićima koji su registrovani u ministarstvu.

Takva procedura upisa u vrtiće bila je prvenstveno kako bi se ispunili svi kriterij i uslovi koje je propisalo Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS.

“Tu je predviđena kvadratura, provjetravanje prostorije, ali i broj djece koja pohađaju vrtiće – prema odgojnim grupama odnosno prema dobi djece”, kaže ministrica Naida Hota-Muminović.

Odredbe koje se tiču broja djece koje se nalaze u grupama u vrtićima moraju pohađati svi – i privatne i javne ustanove. Prvenstveno zato da bi se obezbjedio kvalitet odgojno-obrazovnog rada.

“Ovdje govorimo o predškolskom obrazovnju i odgoju, nije riječ samo o čuvanju djece. Drugi aspekt je sigurnost – zamislite vanredne situacije, kada mora doći do evakuacije, kad ne bi smjela postojati prenatrpanost u grupama. Zbog toga se moraju zadovoljiti normativi da bi vrtić mogao biti registririan. U tom kontekstu se odvija upis do maksimalnog broja po grupama kako bi se mogla ispuniti ova dva aspekta”, ističe Hota-Muminović.

Zbog tradicionalnog načina upisa u vrtiće koji je do sada funckionisao, ministarstvo nije moglo imati uvid u broj mjesta u vrtićima, a koji varira tokom godine – s obzirom da se desi da roditelji ispišu svoju djecu i sl.

Upravo jedan od razloga zbog kojeg se upis u vrtiće od ove godine obavlja elektronski, jeste taj da će sve informacije – o broju popunjenih, te oslobođenih mjesta – biti dostupne u svako doba.

“Mi ćemo ovaj sistem, koji je elektronski i vidljiv je ministarstvu i vrtićima, pratiti i slobodna mjesta svakog mjeseca ažurirati. Otvoren će biti upis u i JU i u privatnim vrtićima. Onog trenutka kada se oslobodi mjesto u vrtićima, od tog trenutka će se moći krenuti u online upis djece u vrtiće i trajat će tokom cijele godine”, naglašava ministrica.

Ministrica naglašava da su do sada pojedini privatni vrtići vršili upise u svoje ustanove, ali da će septembra apsolutni svi vrtići, uključujući i javne, vršiti upis mališana tokom cijele godine.

Također, veoma je važno naglasiti da će od septembra biti otvoreni i novi privatni vrtići i produženi boravci.

“Od septembra, imamo privatne poduzetnike koji rade na uspostavi uslova, opremaju prostor, odgajatelje i kreću u registraciju vrtića. Čim ih registrujemo u ministratvo, odmah ćemo ih uvesti u sistem online upisa”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Klix.ba

Radio AS