Izdate preporuke za građane: Očekuje se pojava polena visoko alergene ambrozije

Prema izvještaju koji je Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo dostavio Centar za ekologiju i prirodne resurse “Akademik Sulejman Redžić”, u proteklom mjesecu, kako je zabilježeno na mjernoj stanici koja je pozicionirana na niskoj zgradi Prirodno-matematičkog fakulteta, uočeni su sljedeći trendovi polena:

– nastavljeno je opadanje koncentracije polena drveća u vazduhu,

– blago se povećava koncentracije polena trava u vazduhu i

– polen korova je čest sa nešto manjim procentualnim udjelom u vazduhu.

Prvi maksimum polena bio je pri kraju – maksimum polena drveća, ali polen drvenastih biljaka bio je još prisutan u vazduhu. Tokom prethodnog perioda na mjernoj stanici Pofalići konstatovane su niske koncentracije polena borova (Pinaceae) i niske koncentracije polena lipe (Tilia).

Osobama koje su alergične na polen drvenastih biljaka, posebno na polen borova i lipe, se preporučuje da izbjegavaju u prvom redu sastojine četinarskih šuma, a zatim i parkove u kojima je glavna konstituirajuća vrsta lipa (Tilia sp).

Njima se općenito preporučuje da slobodno vrijeme provode iznad gornje granice šume u visoko planinskim ekosistemima.

Tokom juna, evidentno je povećanje polena trava (Poaceae) i pojava polena korova (Rumex, Urticaceae, Asteraceae, Plantaginaceae i Chenopodiaceae) u vazduhu. Povoljni uslovi, kao što su visoke temperature, te odusustvo padavina pogoduju širenju polena trava.

Koncentracija polena korova je tokom juna bila niska, a do povećanja će doći najvjerovatnije krajem jula i početkom avgusta. U navedenom periodu se očekuje i pojava polena visoko alergene biljke ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.).

Osobama koje su alergične na polen trava, preporučuje se da izbjegavaju nepokošene i neuređene površine, te da slobodno vrijeme provode u okviru bukovih i hrastovih šuma ili pored rijeka u okviru poplavnih šuma.

Uvidom u polen kalendar, ali i dosadašnje godišnje izvještaje u narednom periodu se očekuje blagi pad polena drvenastih biljaka i postepeno povećanje koncentracije polena trava i korova.

Osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje planiranje izlazaka u skladu sa sedmičnim izvještajima, tj. da ograniče kretanje kada je koncentracija polena visoka, da drže zatvorene prozore i ukoliko koriste klima uređaje da isti posjeduje HEPA filter (high-efficiency particulate air).

Svima osobama sa sezonskim alergijskim rinitisom se preporučuje da se u u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru.

Praćenje variranja koncentracije polena, polenski kalendar, kao i preporuke građanima dostupni su na linku.

Radio AS