NUBBiH: Gradsko vijeće Grada Sarajeva izbjegava odgovornost

Nakon što je Upravna zgrada DPO-a zvanično uknjižena kao vlasništvo Grada Sarajeva, Nacionalna i univerzitetska biblioteka (NUB) Bosne i Hercegovine uputila je pismo Gradskom vijeću da joj se omogući korištenje prostora u objektu Vijećnice u kvadraturi koja joj pripada prema Glavnom projektu obnove zgrade Vijećnice. Međutim, iz NUB-a BiH napominju da još nisu dobili odgovor.

Podsjećaju da je predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović uime kluba vijećnika Naroda i Pravde, uputio inicijativu da NUBBiH-u prema Glavnom projektu obnove objekta Vijećnice pripada prostor od 2.321,60m2, te da je stoga potrebno u što skorijem roku preduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti da se NUBBiH uvede u navedeni prostor Vijećnice.

“O tome je i govorio na obilježavanju 29 godina spaljivanja NUBBiH u zgradi Vijećnice još 2021. godine gdje je i obećao da će se to desiti do sljedeće, jubilarne godišnjice 2022. Međutim, Ademović je kazao da je za to odgovorna izvršna vlast, ali mi pitamo ko je kome nadležan”, navodi se u saopštenju NUBBiH.

Ističu da je prošlo više od godinu dana te da se o inicijativi nikad nije raspravljalo na sjednici Gradskog vijeća niti je poduzeto bilo šta po pitanju rješavanja ovog problema.

“Jasno je da se u ovom slučaju radi o izbjegavanju odgovornosti, neprimjerenoj komunikaciji i ignorantskim odnosima prema neumoljivim činjenicama, što održava stav Uprave grada Sarajeva”, kazali su iz NUBBiH-a.

Pozivaju i zahtijevaju od nadležnih organa da hitno postignu sporazum o korištenju zgrade te poručuju da neće odustati od zgrade na koju polažu zakonito pravo.

“Ne odričemo se svog prava na povratak u zgradu Vijećnice”, saopšteno je iz NUBBiH-a.

Radio AS