Obavljena testna vožnja novim sarajevskim trolejbusom

Obavljena je prva testna vožnja jednog od pet novih trolejbusa koji su stigli iz Minska u Sarajevo. Do kraja septembra stići će ih još 30. Radi se o najvećoj nabavci nakon rata koju je izvršila Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja u saradnji sa EBRD-om. 

Građani Sarajeva bi se već od narednog mjeseca trebali voziti novim trolejbusima. Tokom testne vožnje novi trolejbus je izazvao i pažnju građana koji su prilazili da vide novo vozilo, a neki su se čak i fotografisali, obzirom da su posljednji novi trolejbusi u Sarajevo stigli 1983. godine.

S obzirom na dužinu vozila današnja pretpostavka je da će se neke raskrsnice morati proširiti kako bi se saobraćaj odvijao neometano. Trolejbuse je proizveo bjeloruski proizvođač BKM Holding, a njihovi predstavnici su danas prisustvovali testnoj vožnji.

Osim što će biti opremljeni, kako je navedeno, najsavremenijom opremom, jedna od osnovnih karakteristika novih sarajevskih trolejbusa je da imaju mogućnost autonomne vožnje do 20 kilometara, što znači da će moći voziti i na određenim autobuskim linijama, odnosno na saobraćajnicama koje nisu pokrivene kontaktnom mrežom.

Novi trolejbusi imaju kapacitet minimalno 130 putnika i najmanje 35 sjedećih mjesta, opremljeni su naprednim sistemima naplate karata i brojanja putnika, videonadzorom, pristupom za osobe s invaliditetom, klima uređajem, LED osvjetljenjem i povećanim komforom u vožnji, dok će biti ugrađen i određeni broj USB priključaka za mobilne telefone.

Radio AS