Obezbijeđeno 200 prečišćivača zraka za deset novosarajevskih osnovnih škola

U Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo danas je održana dodjela mobilnih prečišćivača zraka direktorima novosarajevskih osnovnih škola.

Nabavka prečišćivača zraka realizovana je u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH (PIPLS), kojeg primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave.

Kroz PIPLS projekat je nabavljeno 200 prečišćivača zraka, za 200 učionica u 10 novosarajevskih osnovnih škola. Planirano je da sve učionice budu opremljene ovim uređajima kako bi se osigurala optimalna čistoća zraka za sve učenike tokom odvijanja nastavnog procesa.

Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je sredstava u iznosu od 25.000 KM, dok je kroz PIPLS projekat osigurano 50.000 KM.

Dodjeli prečišćivača prisustvovali su direktori škola, predstavnici UNDP BiH, načelnik Općine Novo Sarajevo dr. Hasan Tanović, te zamjenik Koordinacije Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Novo Sarajevo.

Načelnik dr. Tanović u svom obraćanju istakao je da ove aktivnosti ujedno predstavljaju i mali doprinos za ublažavanje posljedica zagađenja zraka u javnim prostorima i obrazovno-odgojnim ustanovama, dok se sistemski ne počne rješavati problem zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

“Imajući u vidu pandemiju koronavirusa koja traje već treću godinu, ali i sve učestale pojave povećanog zagađenja zraka u zimskom periodu u Sarajevu, prošle godine smo u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH – PIPLS inicirali projekat nabavke mobilnih prečišćivača zraka za novosarajevske osnovne škole.

Prema podacima IQAira, koji planetarno prati stanje sa zagađenim zrakom, Sarajevo u zimskom periodu često bude jedan od četiri najzagađenija grada svijeta, što nam dovoljno govori da kao odgovorna lokalna zajednica moramo poduzeti prve korake da najprije zaštitimo zdravlje oko 6.000 učenika novosarajevskih osnovnih škola.

Veliko zadovoljstvo nam je što za partnere u ovim aktivnostima imamo UNDP koji je i ranije realizovao slične projekte u nekoliko predškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo. Mi smo PRVA lokalna zajednica koja ovo provodi u svim osnovnim školama, a ovu praksu ćemo zasigurno nastaviti i u narednom periodu kada su u pitanju odgojno – obrazovne ustanove na području naše Općine”, istakao je načelnik Hasan Tanović.

U ime direktora novosarajevskih osnovnih škola prisutnima se obratio direktor OŠ „Velešićki heroji“ Kenan Trebinjac, zahvalivši se Općini Novo Sarajevo što kontinuirano ulaže napore i osluškuje potrebe škola, te pomaže u prevazilaženju problema sa kojima se susreću.

“Prošle godine u jeku pandemije koronavirusa kada se nastavni proces odvijao on-line, Općina je za sve naše škole nabavila po 10 laptopa kako bi se olakšao rad nastavnom osoblju, a današnjom donacijom prečišćivača zraka unaprijedit ćemo uslove za rad našim učenicima i omogućiti da bezbijedno borave u učionicama tokom odvijanja nastave”, poručio je Trebinjac.

Saradnja lokalne zajednice, škola i roditelja je jako bitna karika kada je u pitanju unapređenje kvaliteta odgojno – obrazovnog procesa, istakao je Sanel Dragolovčanin, zamjenik predsjedavajuće Koordinacije Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Novo Sarajevo.

“Ovo je značajan projekat i donacija za naše učenike i našu djecu imajući u vidu pandemiju, ali i sve veće zagađenje zraka u našem gradu. Iskreno se nadamo da će se iznaći načini i sredstva da se ovim uređajima opreme i učionice naših srednjih škola, jer ukupno 11.000 djece pohađa osnovne i srednje škole na području Općine Novo Sarajevo”, kazao je Dragolovčanin, te zahvalio Općini, UNDP-u u BiH i Švedskoj na realizaciji ovog projekta.

Danas je 200 prečišćivača zraka distribuirano u 10 škola: „Čengić Vila I“, Malta, Hrasno, Grbavica I, Grbavica II, Kovačići, Pofalići, Velešićki heroji, Osnovna muzička i baletska škola Novo Sarajevo i Centar “Vladimir nazor”.

Radio AS