Obilježena 20. godišnjica smrti Mirze Delibašića

Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci Mirze Delibašića danas su, povodom 20. godišnjice smrti, položili cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

U ime Općine Centar cvijeće je položio i odao počast načelnik Srđan Mandić.

Danko Delibašić, Mirzin sin je kazao da je danas trebao biti dan kada se otkriva spomenik najvećem sportisti Bosne i Hercegovine.

“Danas je trebalo biti pravo slavlje za ovih tužnih 20 godina. Akademski skulptor Adis Lukač je napravio divan spomenik Mirzi Delibašiću koji je danas trebao biti postavljen i otkriven na Skenderiji. Mi smo završili naš dio posla i zato se zahvaljujem Adisu, ali i načelniku Srđanu Mandiću i Samiru Avdiću. Ideja je bila da nakon ceremonije otkrivanja spomenika imamo projekciju filma „Shooting for Mirza“. Svečani gosti koji su pristali doći su bili predsjednici pet košarkaških saveza i pet NBA zvijezdi. Nažalost na mjestu gdje je taj spomenik trebao biti postavljen spušten je zimski tobogan na Skenderiji. Zbog toga bi to bila neka vrsta nepristojnog otkrivanja spomenika”, naglasio je Danko.

Mirza Delibašić je rođen 9. januara 1954. godine u Tuzli. Sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu. Ubrzo je reket zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna.

Za “Studente” je odigrao gotovo 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.

Bio je prvak Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine.

Radio AS