Objavljeno kako bi trebao izgledati trg čiju gradnju blokira Komisija za očuvanje spomenika

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić objavio je fotografije lokacije ispred zgrade preduzeća Sarajevo-šume, na kojoj bi se u budućnosti trebao graditi trg, a koja je postala dio spora između lokalnih struktura i Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika.

Nakon što se povodom odbijenice za rekonstrukciju trga javnosti obratio predsjednik NiP-a Elmedin Konaković i optužio kadrove HDZ-a i SNSD-a da upravljaju gradnjom u Sarajevu te nakon što je na ove optužbe reagovao i član Komisije Faruk Kapidžić (SDA), javnosti se obratio i načelnik općine u kojoj bi se trg trebao graditi.

“Jučer smo od Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kojom trenutno, nakon Faruka Kapidžića, sada predsjedava njegova kolegica, Anđelina Gašanović, dobili zaključak da ‘predložene intervencije nisu u skladu sa Odlukom’. Nadalje nas informišu da su intervencije ‘neiskrene’, ‘tehnički neprovodive’ , a neke ‘pretjerane'”, navodi Mandić.

Također, Mandić je naglasio kako će se i dalje boriti protiv onih koji ne žele dobrobit građanima.

“Na slikama je današnji izgled platoa ispred upravne zgrade Sarajevo-šuma, kao i prijedlog odbijenog rješenja. Ovo je, zapravo dokaz zašto je donesena odluka o ‘Zaštiti istorijskog urbanog krajolika’, a koja je usmjerena direktno protiv naših napora da unaprijedimo i podignemo kvalitet života naših sugrađana. Procijenite sami. A, mi ćemo se nastaviti boriti za hobotnicom koja, od silne ljubomore i pakosti, ne želi dobrobit građankama i građanima”, zaključio je Srđan Mandić.

Radio AS