Oboljeli od dijabetesa tip 1 u KS imat će pravo na refundiranje senzora za mjerenje glukoze

Nakon dugogodišnje borbe Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Kantona Sarajevo u kojoj su imali nesebičnu podršku aktuelnog rukovodstva Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, uspjeli su osigurati uvođenje senzora za sve oboljele od dijabetesa tip 1.

Ova revolucionarna odluka pomoći će svim oboljelim od dijabetesa tip 1 da pod kontrolom drže svoju bolest te da u isto vrijeme budu produktivni dio zajednice u cjelini, a relevantna naučna istraživanja kažu i da će se se višestruko smanjiti posljedice koje ostavlja dijabetes tip 1 na organizam (bolest bubrega, krvnih žila, očiju…).

Na ovaj način Kanton Sarajevo postaje i prvi kanton u Federaciji BiH koji bez bilo kakvih dobnih ograničenja svojim osiguranicima obezbjeđuje ovo revolucionarano sredstvo u borbi protiv dijabetesa tip 1 u kontroli ove bolesti.

Iz Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo su presretni nakon što je Upravni odbor ZZO KS usvojio odluku o izmjeni Uredbe, odnosno ukinuo dobna ograničenja i s nestrpljenjem očekuju sjednicu Vlade KS na kojoj će ova odluka biti potvrđena.

“Presretni smo, naša borba je dugo trajala, no zahvaljujući upornosti direktora ZZO KS Muamera Kosovca uz podršku predsjedavjućeg skupštine Kanton Sarajevo Elvedina Okerića mislim da pravimo najveći iskorak u unapređenju zdravsvene zaštite za oboljele od dijabetesa tip 1”, kazala je Alma Mulaosmanović, predsjednica Udruženja oboljelih od dijabetesa tip 1 Sarajevo.

Kako je dalje istakla, u ovom trenutku je najbitnije da su zajedničkim snagama uspjeli osiguranicima da približe ovo pravo, al također je važno naglasiti da se ovo desilo uz veliko zalaganje gore pomenutih.

“Mnogo je još zajedničkih ciljeva ispred nas i uvjereni smo da će se naš partnerski odnos uspješno nastaviti”, istakla je Alma Mulaosmanović.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić istakao je da nakon prvog koraka, kojim su omogućili da se poveća broj trakica za mjerenje šećera u krvi, osluškivali su potrebe ove kategorije i poduzeli korake koji će im olakšati svakodnevni život.

Zaključci o izmjenama ove uredbe bit će predati Vladi na usvajanje, nakon čega će svi oboljeli od dijabetesa tipa 1 u Kantonu Sarajevo imati pravo na senzor.

“Nastavljamo sa koracima koji će poboljšati zdravstveni sistem u KS”, poručili su iz Ministarstva zdravstva KS.

Radio AS