Obrazloženo kako refundirati troškove MRI pregleda koji se trebao obaviti na KCUS-u

Nadležni u Kantonu Sarajevo su objasnili postupak podnošenja zahtjeva za refundaciju troškova pregleda magnetnom rezonancom (MR) za građane koji su taj pregled imali zakazan na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) od 1. do 20. maja.

Kako su saopštili iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, riječ je o refundaciji troškova za preglede u privatnim i ostalim javnim ustanovama zbog toga što taj pregled trenutno nije moguć na KCUS-u.

Ako je pregled već obavljen u drugoj ustanovi, a bio je zakazan za 1. maj na KCUS-u, potrebno se obratiti Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo radi daljnjih uputa. Imajući u vidu da, kako su naglasili, trenutno nije poznato koliko će dugo trajati izvanredna situacija s MRI uređajem, zamolili su građane da pažljivo prate upute.

Zahtjev za refundaciju: Na šalteru bilo koje poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo moguć je dobiti zahtjev za refundaciju, koji je potrebno popuniti.

Uputnica za MRI pregled: Priložiti uputnicu za MRI pregled na kojoj je naznačen termin zakazanog pregleda sa pečatom zdravstvene ustanove. Ako nemate navedenu uputnicu, zavod će po službenoj dužnosti od KCUS-a tražiti potvrde o zakazanom terminu.

Fiskalni račun: Priložiti fiskalni račun iz registrirane zdravstvene ustanove sa jasno navedenom pruženom uslugom na vaše ime.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo će, kako su istakli, rješavati zahtjeve za refundaciju u najkraćem mogućem roku kako bi pružili adekvatnu podršku. U resornom ministarstvu su naglasili da će se isplate vršiti u punom iznosu, u skladu s cjenovnikom koji je utvrdilo Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo. Ova mjera ima za cilj, kako su naveli, zaštitu prava osiguranika na zdravstvenu zaštitu.

Zahvalili su se na strpljenju i razumijevanju u vezi s ovim procesom. U slučaju dodatnih pitanja ili nedoumica, poručili su da se potrebno obratiti Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Radio AS