U Cannesu predstavljen program Film it in Sarajevo

Na ovogodišnjem marketu u okviru 76. filmskog festivala u Cannesu, u paviljonu Jugoistočne Evrope, upriličen je događaj pod nazivom Film it in Sarajevo, Bosna i Hercegovina, na kojem je predstavljen Sarajevo grad filma UNESCO-a, kao atraktivna snimajuća filmska destinacija.

Događaju su prisustvovali brojni gosti, uključujući predstavnike međunarodnih filmskih festivala, filmske radnike i autore iz regije i svijeta.

Prisutne su pozdravili ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović.

“Sarajevo Film Festival zaista odražava duh Sarajeva i to je glavni razlog zašto je privlačan za toliko ljudi. Tokom Festivala grad živi 24 sata dnevno – a cijeli grad živi Festival. Zahvaljujući njima, stimulišemo filmsku industriju da snima filmove u našem gradu i trudimo se da napravimo dobar posao za potencijalne investitore. Radimo na kapitalnim projektima, konstantno razvijamo turističku ponudu i tražimo poboljšane i nove turističke proizvode”, poručio je Magoda.

Gradonačelnica Karić rekla je kako Sarajevo Film Festival služi kao zajednička platforma za filmski biznis cijelog regiona, postavljajući visoke standarde u organizaciji festivala, promociji i prezentaciji filmova.

“Kao gradonačelnica Sarajeva ponosna sam što sam ovdje i što imam priliku pred međunarodnom filmskom publikom promovisati Sarajevo kao UNESCO grad filma. Grad Sarajevo je u najužem izboru za nagrade Global Production Awards, koje se dodjeljuju za izuzetan rad na podršci filmskoj i TV produkciji, što potvrđuje posvećenost Grada Sarajeva razvoju i promociji filmskog stvaralaštva”, izjavila je Karić.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović rekao je da je cilj Festivala da Sarajevo ima jak proizvodni sektor kada je riječ o razvoju filmske industrije te naglasio da se, otkada je Grad Sarajevo 2019. godine postao nositelj UNESCO titule kreativnog grada filma, količina filmske i TV produkcije u Sarajevu povećala za 400 posto.

“Cilj nam je da Sarajevo i BiH budu generatori proizvodnje, s jakim proizvodnim sektorom, destinacija koje će privlačiti strane investicije i mjesto na kojem će se promovisati najbolje prakse. Cannes, također UNESCO grad filma najviše zahvaljujući velikom filmskom festivalu, prilika je za susrete s filmskim profesionalcima iz svijeta, predstavnicima evropskih fondova i investitorima, za razmjenu dobrih praksi i umrežavanje”, rekao je Marjanović te pozvao sve na 29. Sarajevo Film Festival koji će biti održan od 11. do 18. avgusta 2023.

Radio AS