Obustavljeni radovi na sanaciji trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”

Radovi na sanaciji malog trga u centru Sarajeva, ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma”, su obustavljeni. Načelnik Općine Centar Srđan Mandić (NS) za sve optužuje Faruka Kapidžića (SDA), predsjedavajućeg Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u BiH.

Mandić je na Facebooku naveo da su radovi na sanaciji, popločavanju i uređenju trga ispred upravne zgrade “Sarajevo šuma” počeli sinoć u 21:00, a da je 23 minute poslije stigao federalni inspektor, bez ikakvog zvaničnog papira, zaustavio radove i blokirao gradilište.

“U pitanju je izmijenjeni projekat, bez ikakvih ‘neiskrenih’ namjera, kako nam je to nedavno napisala Kapidžićeva šefica gđa Anđelina Ošap Gaćanović. I, opet zabrana, najefikasnija inspekcijska akcija u istoriji BiH”, napisao je.

Mandić je napisao i kako je Kapidžić zabranio mijenjanje vodovodnih cijevi u centru grada te usporio uređenje parka gdje je bila Kalin hadži Alijina džamija i niz drugih projekata poput sanacije šetnice u Velikom parku i rekonstrukcije Gospodičine kuće.

“A nas optužujete da rušimo državu! Smijete li poslati inspektora u Banja Luku ili Mostar da zaustavi sanaciju trga? Naravno da ne! Sramite se zbog svega ovoga! Ali, oktobar je blizu. Uredićemo mi Opštinu Centar, budite sigurni”, naveo je.

Planirani izgled trga

S druge strane, Kapidžić je na svom Facebook profilu pohvalio Federalnu inspekciju koja je, kako kaže, samo dva sata od njegove prijave i reakcije zatvorila gradilište koje je nazvao nelegalnim.

“Nakon samo dva sata od moje prijave i reakcije zatvorila je tek otvoreno nelegalno gradilište i obustavila radove bez dozvole u samom centru glavnog grada u okviru nacionalnog spomenika Historijskog urbanog krajolika Sarajevo. Ko je odgovoran za radove bez dozvole to ćemo u narednom periodu ustanoviti i obavijestiti javnost te svakako zahtjevati od odgovornih da snose posljedice. Bitno je uspostaviti red, a to sigurno hoćemo svejedno koja politička opcija ili čiji pojedinac ga remetio”, naveo je.

Zbog sličnog problema, skoro godinu dana su bili stopirani radovi na sanaciji Trga Oslobođenja kod Ekonomskog fakulteta. Pitanje je koliko će potrajati ovaj spor i koliko će građani morati da gledaju u novo ruglo i trpe neodgovornost nadležnih organa.

Radio AS