Općina Stari Grad tvrdi da privrednici na Baščaršiji nepropisno bacaju smeće: To se više neće tolerisati

Općina Stari Grad Sarajevo je kritikovala privrednike na Baščaršiji, za koje tvrde da nepropisno odlažu smeće te im je poručila da se to više neće tolerisati.

Upozorili su privrednike, u neposrednoj blizini parka u ulici Ćurčiluk mali, da neće tolerisati, kako je saopćeno, njihovo sramotno ponašanje i odlaganje velikih količina otpada na samu saobraćajnicu u ulici Zelenih beretki. Navedeno je da je to zabilježeno sinoć, 28. jula, kao i prethodnih dana.

“Prema Zakonu o komunalnoj čistoći, svi vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog prostora ili prostora za druge namjene dužni su otpad iznositi u tačno određenim vremenskim terminima utvrđenim programom odvoza otpada. Program odvoza otpada utvrđuje preduzeće Rad, koje nam je potvrdilo da ova lokacija ni u kom slučaju nije predviđena za odlaganje otpada te da se radi o nemaru i samovolji pojedinaca”, poručile su lokalne vlasti.

Kako je navedeno, Rad je potvrdio da imaju obavezu odvoza otpada koji privredni subjekti na Baščaršiji, na dijelu između tramvajskih šina, trebaju ostavljati ispred svojih objekata, isključivo od 22 do 2 sata svake noći te da se pridržavaju utvrđenog programa, ali da su prinuđeni svake noći, a često i ujutro odvoziti otpad sa nedozvoljene lokacije zbog nepoštivanja pravila.

Nepropisno odlaganje otpada na ovoj lokaciji, kako je naglašeno, intenzivirano je u vrijeme kada Općina Stari Grad Sarajevo radi na uređenju parka u ulici Ćurčiluk mali bb i ulaže napore, ali i finansijska sredstva da se ovaj park dovede u zadovoljavajuće stanje i služi svojoj svrsi.

“Imajući u vidu da su na lokaciji postavljene i dvije velike kante za otpad, koje gotovo da se i ne koriste, s pravom se pitamo da li se ovdje radi o slučajnosti, nemaru i nekulturi ili o svjesnoj opstrukciji projekata koji se realizuju”, istaknuto je.

Općina Stari Grad je obavijestila privrednike da su već poduzeli zakonom predviđene mjere i ovaj slučaj prijavili nadležnim policijskim organima koji će utvrditi ko su počinioci.

Ukoliko dođe do ponavljanja ovog, kako je navedeno, prestupa, javno će objaviti imena i nazive onih koji nepropisno odlažu otpad, a svaki sljedeći prekršaj sankcionirat će nadležna inspekcija. Ukazano je svim fizičkim i pravnim licima u Starom Gradu da vode računa o javnoj higijeni ulica u kojima žive ili djeluju i pridržavaju se zakonskih propisa.

“Iako oblast javne higijene nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave, Općina Stari Grad je aktivno uključena u ovo pitanje, posebno u toku ljetne turističke sezone te uposlenici Službe za komunalne poslove i investicije i Sektora za tehničke poslove učestvuju u održavanju javnih zelenih površina, a sa nadležnim preduzećem Rad koordinira se redovno noćno pranje ulica kako bi bile u zadovoljavajućem stanju”, napomenuto je.

Općina Stari Grad očekuje od građana da se odgovorno ponašaju, jer su čiste i uredne ulice, kako je saopćeno, u interesu svih nas.

Radio AS