Od 1. decembra počinje Zimska čarolija na Skenderiji, najavljeni brojni događaji

Već 54 godine sarajevska Skenderija je kreativni centar kulture, umjetnosti, inovativnosti, a taj epitet će pokazati i na otvorenju “Zimske čarolije”, manifestacije koja počinje 1. decembra.

U okviru “Zimske čarolije” bit će otvorena dva klizališta, jedno otvorenog tipa na platou sa površinom od 600 metara kvadratnih, na kojem će, osim slobodnog klizanja, biti upriličena i škola curlinga.

Drugo klizalište će biti otvoreno polovinom decembra u dvorani “Mirza Delibašić”, a na površini od 1.800 metara kvadratnih planirana su takmičenja u brzom i umjetničkom klizanju te hokejaška takmičenja.

Direktor KJP Centar “Skenderija” Damir Petrinić je na konferenciji za medije podsjetio da je Skenderija jedan od najznačajnijih kulturnih bisera. Nije samo arhitektonski dragulj, već i mjesto gdje nam se prepliću istorija, umjetnost, sjećanja generacija koje su prošle Skenderijom.

I danas Skenderija ima velike ambicije, rečeno je, jer je sa velikim samopouzdanjem preuzela štafetu odgovornosti i u suorganizovanju manifestacija koje se pripremaju u povodu obilježavanja 40 godina Zimskih olimpijskih igara.

Petrinić je najavio i Sajam knjige, kao i Travel Fest, od 25. do 26. aprila.

“U tom prostoru od 1. decembra do samog kraja aprila imat ćete intenzivne, ozbiljne i vrlo atraktivne sadržaje za našu publiku i goste koji posjećuju Sarajevo i sve koji rado posjećuju Skenderiju”, kazao je Petrinić.

Ove godine će Skenderija učestvovati u 40. međunarodnom programu Festivala “Sarajevska zima”, a direktor Festivala Ibrahim Spahić najavio je bogat program.

Reprezentativka BiH u brzom klizanju Samra Selimbegović predstavila je planirane aktivnosti za ovu klizačku sezonu, te najavila program povodom obilježavanja Svjetskog dana klizanja i Međunarodno takmičenje u umjetničkom klizanju “Sarajevo Open 2024. godine”.

U okviru obilježavanja 40 godina od Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, od 25. do 30. januara 2024. godine, u Skenderiji će biti održano juniorsko svjetsko prvenstvo u hokeju, a direktor Hokejaškog saveza BiH Adnan Mrkva najavio je i balkansko regionalno takmičenje za U-16 kategorije.

(FENA)

Radio AS