Svjetsko juniorsko prvenstvo u hokeju u okviru obilježavanja 40 godina Olimpijskih igara u Sarajevu 

U okviru obilježavanja 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, od 25. do 30. januara 2024. godine, u Skenderiji će biti održano juniorsko Svjetsko prvenstvo u hokeju.

Direktor Hokejaškog saveza BiH Adnan Mrkva danas je na pres-konferenciji najavio i Balkansko regionalno takmičenje za U-16 kategorije.

“Hokej na ledu je jedini timski zimski sport i privlači posebnu pažnju, atraktivan je i najbrži timski sport na svijetu”, kazao je Mrkva.

Ono s čime se mi suočavamo posljednjih 15 do 20 godina, dodao je, je blagi rast kvaliteta hokeja na ledu u BiH, s obzirom da se ulaže veliki napor da se taj atraktivan i eminentan sport na neki način izdigne na nivo na kojem je bio ranije.

“To nam prilično dobro uspijeva. Danas okupljamo više od 300 do 400 dječaka i djevojčica u svim kategorijama, kada je hokej na ledu u pitanju. Ono na što smo posebno ponosni je da smo od posljednjih sedam godina aktivni i stalni učesnici svjetskih prvenstava u hokeju na ledu”, naglasio je on.

Krenuli su, kaže, od najnižih jakosnih grupa, a sad se nalaze u trećoj grupi, i u juniorskoj, seniorskoj i ženskoj konkurenciji.

U okviru obilježavanja 40 godina od Olimpijskih igara u Sarajevu, najavio je  juniorsko Svjetsko prvenstvo 20 ili ispod 20 godina, koje će biti održano od 25. do 30. januara u Skenderiji.

“Biće to izuzetno atraktivno takmičenje i očekujemo da naša reprezentacija pobijedi i da pređe u veću jakosnu grupu. Tako da će nam trebati podrška za naše mlade hokejaše”, rekao je Mrkva.

Bit će održano i seniorsko Svjetsko prvenstvo u trećoj jakosnoj grupi od 23. do 29. februara, sa ukupno šest reprezentacija. I tu se, rekao je Mrkva, nadamo uspjehu jer imamo kvalitetnu reprezentaciju.

“Prošle godine praktično nam je za jednu pobjedu izmaklo da se promovišemo u veću grupu, tako da ove godine to zaista očekujemo. Najveća prepreka će nam ove godine biti Sjeverna Koreja, koja će gostovati u Sarajevu. Oni su prilično jaka azijska reprezentacija i mislim da će sa njima biti neizvjesno do kraja ko će prijeći u veću jakosnu grupu i osvojiti zlatnu medalju”, kazao je.

Što se tiče mlađih selekcija, isto tako u okviru obilježavanja 40 Olimpijskih igara u Sarajevu, od 1. do 3. februara će biti održano Balkansko regionalno takmičenje za U-16 kategorije. U goste BiH dolaze reprezentacije iz Turske, Bugarske i Rumunije.

Centralni hokejaški događaj, koji je sve brže rastući segment hokejaškog sporta, a koji će naredne četiri godine, kako se očekuje, biti primljen u olimpijsku porodicu je hokej „3 na 3“ na malom terenu.

“Ono što u košarci imamo verziju basketa ‘3 na 3’, to se sada dešava i na ledu. Imamo hokej ‘3 na 3’ koji uzima sve više i više maha”, naveo je.

Program koji će biti održan od 8. do 11. februara 2024. godine, zamišljen je tako da učesnice budu države regiona: Slovenija, Hrvatska, Srbija, kao i Bosna i Hercegovina.

U konkurenciji U-16 su djevojčice i dječaci.

– To su četiri države iz bivše Jugoslavije koje imaju hokej na ledu. Tako da će događaj biti izuzetno atraktivan i novi za sve nas. Takmičenje će nadgledati gosti Sarajeva, predsjednik Svjetske hokejaške federacije Luc Tardif i Juan Antonio Samaranch, član izvršnog odbora MOK-a i sin Juana Antonia Samarancha – najavio je Mrkva.

“Luc Tardif i Juan Antonio Samaranch, će će biti specijalni gosti na tom događaju. To će biti lijep događaj, atraktivan za pogledati, to je, mogu slobodno reći, porodični događaj gdje ćemo pozvati naše građane Sarajeva i Bosne i Hercegovine da dođu i da uživaju u onome što možda nikad prije nisu vidjeli, pa čak ni na televiziji”, rekao je direktor Hokejaškog saveza BiH Adnan Mrkva.

(tvsa.ba)

Radio AS