Od 18. maja počinje saobraćati voz do Visokog

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta i direktor Željeznica FBiH Enis Džafić potpisali su Aneks Ugovora o obavljanju usluga i sufinansiranju željezničkog putničkog saobraćaja kojim se linija Sarajevo-Podlugovi produžava do Visokog, kako bi i stanovnicima naselja Lješevo bilo omogućeno korištenje voza.

“Na prijedlog našeg Ministarstva i opravdanosti uvođenja linija do Pazarića i Podlugova, Vlada je prihvatila sufinansiranje željezničke linije do Visokog. Od 18. maja počinje saobraćati voz do Visokog. Na ovaj način će se i stanovnicima naselja Lješevo u općini Ilijaš omogućiti brže, povoljnije i sigurnije putovanje, što je naš konačni cilj”, istakao je ministar Šteta.

28.715. putnika ili 40% od ukupnog broja putnika u Federaciji, saobraćalo je upravo na linijama za Pazarić i Podlugove u prvom kvartalu ove godine.

“Nastavljamo dobru saradnju sa Vladom Kantona Sarajevo, koja je prva prepoznala važnost željezničkog saobraćaja i rezultat uvođenja linija do Pazarića i Podlugova je opravdao očekivanja. Posebno sam zadovoljan što ćemo sada imati vezu Sarajevo Visoko. Mnogo je prednosti korištenja željeznica, jer pored sigurnosti, masovnog i povoljnog prevoza, rasterećujemo gužve i istovremeno utičemo na zaštitu ekologije”, istakao je direktor Džafić.

“Vjerujemo da će i ostali kantoni prepoznati važnost željezničkog saobraćaja i da ćemo stvarati nove linije i jaču povezanost u interesu svih naših građana”, dodao je ministar Šteta.

Saradnja Vlade KS i Željeznica FBiH će biti nastavljena i unaprijeđena, a red vožnje, informacije o cijeni karata i sve dodatno o liniji Željeznička stanica – Podlugovi – Visoko će biti blagovremeno objavljene na web stranici Željeznica FBiH.

Radio AS