Od danas na raspolaganju djeci nova školska kuhinja u Centru “Vladimir Nazor”

Nova renovirana školska kuhinja u Centru “Vladimir Nazor” od danas je na raspolaganju učenicima i mališanima predškolskog uzrasta, saopćila je Općina Novo Sarajevo.

Projekat “Renoviranje prostorija školske kuhinje u Javnoj ustanovi Centar Vladimir Nazor” sufinansirali su ta Općina i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Općina je izdvojila i dodatni novac za opremanje kuhinje te certificiranje po HACCP standardu.

Ukupna vrijednost ugovora renoviranja školske kuhinje bila je 77.546 KM, a Općina Novo Sarajevo izdvojila je dodatnih 50.000 KM za opremanje.

Sama škola je s donatorima ugovorila ostatak od 141.000 KM, što je nedostajao za opremanje.

Presijecanjem vrpce, načelnik Općine Hasan Tanović ozvaničio je rad nove kuhinje. Nakon ovog događaja, uručena mu je zahvalnica škole.

“U ovoj kuhinji, pripremat će se obroci za korisnike Centra, za svu djecu koja pohađaju nastavu ovdje, kao i za predškolsku dječicu iz vrtića ‘More nade’, smještenu u drugom objektu na Grbavici”, rekao je Tanović.

Za objekat u kojem je smještena ova škola, Općina je tokom 2022. godine izradila i projektnu dokumentaciju za provođenje mjera energetske efikasnosti te iz budžeta izdvojila za tu namjenu oko 10.000 KM. Projektna dokumentacija je proslijeđena nadležnim ministarstvima radi osiguranja sredstava za realizaciju.

Iz Općine napominju da godinama daju vjetar u leđa ovoj ustanovi.

U projektu “Uključite se svi da možemo i mi“ planirana je sanacija sportskog igrališta koje koriste djeca iz Centra “Vladimir Nazor“ i učenici Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje.

Projekat se provodi u programu „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini“ (SDG2BiH), koji finansira Vlada Švedske, implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH te uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a.

Za rekonstrukcije igrališta je potrebno oko 136.000 KM.

Iz budžeta Općine Novo Sarajevo redovno godišnje za Centar „Vladimir Nazor“ obezbjeđuju 16.000 KM za prijevoz, za užine 9.000 KM, za projekat Christine Witcutt 40.000 KM, za predškolski odgoj „More nade“ 10.000 KM te za investiciona održavanja objekta 12.000 KM. Ukupno je to 87.000 KM.

Općina obezbjeđuje ruksake za prvačiće i novogodišnje paketiće za djecu predškolskog uzrasta.

Centar “Vladimir Nazor” pohađa ukupno 199 učenika i mališana vrtićkog uzrasta. Djeci iz cijelog sarajevskog kantona ova specijalizirana ustanova na usluzi je od davne 1968. godine.

Radio AS