Od danas nastavak besplatne sterilizacije/kastracije, vakcinacije i čipovanje pasa i mačaka u KS

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić potpisao je danas sporazume s direktorima 13 veterinarskih stanica koje su prošle javni poziv za nastavak realizacije programa sterilizacije/kastracije, vakcinacije, dehelminizacije i označavanja pasa i mačaka sa vlasničkim i bez vlasničkog staranja.

Ovom prilikom, ministar Delić je podsjetio da se projekt provodi s ciljem zaštite i unapređenja javnog veterinarskog zdravlja na području Kantona Sarajevo, te da je zbog velikog interesa građana projekt ,nakon prve faze, nastavljen i u drugoj fazi finansiran s dodatnih 560.000 maraka.

“U prvoj fazi smo obezbijedili 190 hiljada maraka za realizaciju ovog projekta koji, prije svega, preventivnog karaktera. Cilj je spriječiti posljedice prije nego se one dese humanom metodom depopulacije pasa i mačaka bez vlasničkog staranja, a svakako je usluga dostupna i svim građanima vlasnicima pasa i mačaka. Vjerujemo da će ova sredstva biti dostatna i da ćemo njima pokriti sve usluge koje građani nisu uspjeli ostvariti u prvoj fazi projekta”, naveo je ministar Delić.

Direktor veterinarske stanice “Vetlife” Andrej Krasni istakao je da su pozivi za rezervaciju termina počeli već prije desetak dana, odnosno kad je puštena informacija o nastavku realizacije projekta, kao i da je ovo prvi put da privatne veterinarske stanice učestvuju kao ravnopravni partneri s javnim institucijama u provođenju ovih veterinarskih aktivnosti.

“U posljednjih desetak godina od kad postoje i veterinarske privatne stanice ovo je prvi projekt na kojem učestvuju privatne i javne veterinarske stanice zajedno i to je doista hvale vrijedno. Mi se nadamo da će ovakvi i slični projekti nastaviti da se realiziraju i u budućnosti, a mi već sad imamo pozive građana koji rezervišu termine za sterilizaciju i vakcinaciju u ovoj drugoj fazi realizacije projekta”, kazao je direktor Krasni.

Direktorica Kantonalne veterinarske stanice Nasiha Spahić saglasna je s kolegom da je ovo projekt od izuzetnog značaja i najbolji mogući način kojim se broj popluacije pasa može smanjiti na ulicama Sarajeva. 

“Na ulicama je veliki broj pasa i ovaj projekt je najbolja i najhumanija prilika da se taj broj smanji, kao i da se zdravlje tih životinja unaprijedi, a samim tim i zaštiti zdravlje i građana i životinja”, pojasnila je direktorica Spahić. 

Realizacija projekta počinje danas potpisivanjem ovih sporazuma, a moguća je na području cijelog Kantona Sarajevo u Veterinarskoj stanici Kantona Sarajevo, Veterinarskoj stanici Novi Grad Sarajevo, “4 Pet”, “Pro Vet”, “Di – Vet”, “Vet”, “Mr.Pet”, “Tataragić!”, “Citywet”, “Timvet Kvadrant”, “Vet centar”, “Vetlife” i “Dodo” veterinarskoj stanici.

Radio AS