Održana Svečana sjednica povodom Dana Općine Novo Sarajevo

U Dječijoj kući na Grbavici održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Novo Sarajevo, povodom obilježavanja 16. maja, Dana Općine.

Prije početka sjednice za učenike novosarajevskih škola upriličena je projekcija dokumentarnog filma o ratnom komandantu Specijalne jedinice MUP-a RBiH Draganu Vikiću koji je 5. aprila 1992. godine, u Skupštini BiH, javno i u živom TV prenosu, pozvao građane na odbranu od agresije. Nakon filma, učenicima se kratko obratila Arijana Saračević Helać autorica filma o Vikiću.

Svečana sjednica počela je intoniranjem Himne BiH, a pored vijećnika i načelnika Općine dr. Hasana Tanovića, istoj su prisustvovale i brojne zvanice, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo, načelnici općina s područja Kantona Sarajevo, kao i predstavnici boračkih udruženja, te građani.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Robert Pleše, obrativši se prisutnim gostima i vijećnicima Vijeća.

Vijećnicima i brojnim gostima, potom se obratio i Općinski načelnik dr. Hasan Tanović. U svom obraćanju, načelnik je istakao kako se i ove godine Dan Općine obilježio brojnim kultuno – zabavnim aktivnostima za sve generacije, kao i sjećanjem na šehide i poginule borce ove Općine. Načelnik se, ovom prilikom osvrnuo i na projekte koji su otkočeni u proteklom periodu, a čija je realizacija godinama bila zanemarena.

Na svečanoj sjednici uručena su i najveća priznanja Općine Novo Sarajevo. Zlatna plaketa dodijeljena je Mustafi Čizmiću i Klubu borilačkih vještina “PERFEKT”. Srebrena plaketa Dodijeljena je Udruženju “Dobro.ba”,

Zahvalnice Općine uručene su udruženju „Pomozi.ba“ i Udruženju „Pop Rock Škola Sarajevo“

Bogat kulturno-zabavni program priredili su učenici osnovnih škola “Pofalići“, “Čengić Vila I”, “Grbavica II” i “Isa-beg Ishaković”. Predstavili su se horskim izvedbama sa kojima su osvojili prva tri mjesta na nedavno održanoj Reviji kulturno-umjetničkog stvaralaštva Općine Novo Sarajevo. Tradicionalnom bh. pjesmom i muzikom nastupili su  članovi Kulturno-umjetničkog društva “LOLA”.

Radio AS