Oglasio se Kantonalni odbor sindikata: Zabrinuti zbog Prijedloga zakona o odgoju i obrazovanju KS

Povodom najavljenog usvajanja Prijedloga zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u Kantonu Sarajevo, oglasio se Kantonalni odbor sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH.

Smatraju kako ovaj predloženi prijedlog zakona nije u skladu sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH.

“Zabrinjavajuće je to što kantonalni organi predlažu rješenja koja su u koliziji sa državnim zakonima BiH. Ono što posebno brine članove Sindikata je predloženo rješenje kojim se uvodi obaveza doškolovanja radnika u školama koji su zatečeni na radnim mjestima za koja su, prilikom zaposlenja, imali potrebne stručne kvalifikacije i koji su godinama rada stekli veliko radno iskustvo. Novi zakon predviđa da se, ukoliko to Nastavni planovi i programi kao i Pedagoški standardi i normativi predviđaju, ovi ljudi moraju doškolovati iako prema postojećem zakonu iz 2017. ovo nije bila obaveza. Na ovim radnim mjestima se nalaze osobe koje u prosjeku imaju po 20 i više godina radnog staža, ali u nadležnom ministarstvu misle da će njihovo doškolovanje doprinijeti kvalitetnijem radu, što je u ovim okolnostima apsolutni nonsens. Umjesto da Ministarstvo osmisli programe stručne edukacije i usavršavanja, ovim potezom ‘tjera’ ove osobe, većinom srednje životne dobi, da upisuju dodatne cikluse studiranja. Nije teško zamisliti da bi većina onih na koje bi se ovakvo zakonsko rješenje odnosilo, svoje ‘mastere’ završavali po sumnjivim fakultetima širom BiH. Da li to MOO na ovaj način nesvjesno sponzorira ovakvo studiranje?”, navodi se u saopćenju.

Dodaju kako najveću zabrinutost u Sindikatu predstavlja rješenje kojim se uvodi obavezno srednje obrazovanje za svu djecu i osobe do 22 godine života.

“Predložene zakonske odredbe su, između ostalog, u koliziji sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju, Zakonom o radu FBiH, Zakonom o obrazovanju odraslih, kao i zakonima iz socijalne zaštite. Pored toga, Sindikatu je krajnje neprihvatljivo ovakvo rješenje, jer ono uvodi u potpunu anarhiju u školama, a tiče se devijantnog ponašanja učenika. Kao ilustraciju navodimo sljedeće: prema predloženom Zakonu, ne postoji rješenje da se učenicima koji su pokušali ili izvršili ubistvo onemogući da pohađa školu sa ostalim učenicima, osim u slučaju da su u pritvoru. Također, i za druga, teža devijantna ponašanja, kao što su različita zlostavljanja, fizička i druga maltretiranja drugih sudionika u obrazovnom procesu, prije svega, učenika i nastavnika, nisu predviđena rješenja kojima bi se to moglo zaustaviti, a posebno u slučajevima kada se takvo ponašanje učestalo dešava kod jedne osobe.

Ovaj prijedlog Zakona praktično onemogućava da, naprimjer, učenika koji svaki dan pretuče drugog učenika ili nastavnika isključimo iz redovnog obrazovanja u srednjim školama. Pitamo se, gdje još postoji ovakvo zakonsko rješenje?”, navode iz Sindikata.

“Donositi zakonska rješenja koja će omogućavati ugrožavanje i pogoršavanje sigurnog okruženja u školama je pogrešno i društveno neodgovorno. Nadamo se da će cijenjeni zastupnici shvatiti ogroman društveni značaj da zaustave ovakvo zakonsko rješenje i na taj način omoguće sigurno okruženje za učenike i nastavnike u srednjim školama”, potcrtali su iz ovog sindikata.

Radio AS

Odgovori