Općina Centar: Besplatno članstvo u Biblioteci Sarajeva za sugrađane starije od 65 godina

Načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić potpisao je danas ugovor sa direktoricom Javne ustanove Biblioteka Sarajevo Merimom Lendo na osnovu kojeg se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvajaju finansijska sredstva u iznosu od 5.000 KM u svrhu finansiranja članarina za osobe treće životne dobi.

Ugovor je potpisan u Centralnom odjeljenju u Mis Irbinoj ulici, a potpisivanju su prisustvovali pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i saradnik Anes Kujović, vijećnik Samir Fazlić, te članovi centara za zdravo starenje sa područja općine Centar kojima je načelnik Mandić uručio godišnje članske karte.

Mandić je naglasio da na ovaj način Općina Centar želi građanima treće životne dobi omogućiti besplatno članstvo u Javnoj ustanovi Biblioteka Sarajeva kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme.

“Na inicijativu vijećnika Samira Fazlića koju je podržalo Općinsko vijeća realizujemo projekat finansiranja godišnjih članarina u Javnoj ustanovi Biblioteka Sarajevo za građane treće životne dobi. Svi naši sugrađani starosne dobi preko 65 godina sa područja općine Centar imaju mogućnost da se besplatno učlane u neko od odjeljenja Javne ustanove Biblioteka Sarajeva. Ovo je nastavak uspješne saradnje sa Javnom ustanovom, a podsjetit ću da Općina Centar već nekoliko godina unazad finansira godišnje članarine za mlade, za šta je izdvojeno 10.000 KM”, kazao je Mandić.

Direktorica Lendo zahvalila je načelniku Mandiću i Općinskom vijeću što su podržali realizaciju ovog projekta.

“Mogućnost učlanjenja na osnovu ovog ugovora imajuu 333 korisnika sa područja općine Centar starosne dobi preko 65 godina. Zainteresirani sugrađni mogu izvršiti upis na svim pozajmnim odjeljenjima, od ukupno 16 odjeljenja koja su disperzirana na području Kantona Sarajevo i koristiti svu dostupnu građu. Javna ustanova Biblioteka Sarajevo na području općine Centar ima četiri odjeljenja, a prema statističkim podacima od prošle godine upisano je više od 3.000 korisnika, a zabilježeno je više od 37.000 posjeta”, istakla je Lendo.

Prilikom upisa korisnici su dužni dati na uvid CIPS-ovu prijavnicu. Iz Biblioteke Sarajeva pozivaju sve zainteresovane građane treće životne dobi da se prijave i učlane besplatno u biblioteku,. 

Radio AS