Općina Centar će podržati rad Filmskog centra Sarajevo

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić sa saradnicima posjetio je Filmski centar Sarajevo gdje se susreo sa direktoricom Ines Tanović i uposlenicima, kao i volonterima koji su angažovani na projektu restauracije i digitalizacije fundusa bh. kinematografije.

Tanović je načelniku Mandiću prezentirala rad Filmskog centra, koji je tokom prošle i početkom ove godine, uz podršku Fonda američkih ambasadora u cilju očuvanja filmske kulturne baštine naše zemlje realizirao nabavku izuzetno vrijedne opreme, što će u narednom periodu omogućiti da se u Sarajevu vrši digitalizacija bh. filmova.

“To će doprinijeti očuvanju izuzetno bogatog fundusa bh. kinematografije koji će u kvalitetnoj formi biti dostupan sadašnjim i budućim generacijama filmskih radnika i građana naše zemlje. U proteklih godinu dana, zahvaljujući Fondu Američkih ambasadora u BiH i velikim naporima uposlenika Centra, u potpunosti je obnovljen prostor Filmskog studija ‘Jagomir’ koji je dobio novi depo za čuvanje bh. filmske građe te prostor za digitalizaciju izuzetno važnog fundusa bh. filma. Nedavno nam je stigla oprema za restauraciju i digitalizaciju, te je uz pomoć obučenih tehničara i kolorista pripremljena za rad. Izuzetno je važno da stručni i školovani volonteri također učestvuju u realizaciji ovog projekta”, pojasnila je Tanović.

Potom je dodala da se u narednom periodu planira obnova drugih objekata kako bi napravili studio za postprodukciju tona i slike.

Načelnik Mandić poručio je da će Općina centar u skladu s finansijskim mogućnostima podržati rad Filmskog Centra.

“Općina Centar izdvaja značajna sredstva iz budžeta za podršku kulturnim ustanovama. Obnovu Filmskog centra treba da podrže svi nivoi vlasti cijeneći značaj očuvanja filmske kulturne baštine naše zemlje”, kazao je Mandić.

“Glavni cilj je da se izgradi pravi filmski studio u kojem će se snimati kako najavljene TV serije, tako i drugi projekti”, zaključila je Tanović.

Filmski centar Sarajevo radi na očuvanju tradicije i baštine bh. kinematografije te razvoju filmske industrije i audiovizuelnog sektora u Bosni i Hercegovini kao pravni nasljednik nekadašnjih velikih filmskih kuća Bosna film, Studio film i Sutjeska film.

Filmski studio “Jagomir” osnovan je 1950. godine, a izgrađen je radnim akcijama u organizaciji sindikata. Tokom rata 1992. – 1995. godine studio je uništen, a sačuvano je 70 igranih filmova, oko 700 originalnih dokumentarnih filmova, kao i hiljade drugih namjenskih materijala.

Radio AS