U srijedu počinje 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila: Učestvuje više od 100 izdavača

Više od 100 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta učestvovaće na 33. po redu Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila 2022. koji će se održati od 20. do 25. aprila u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija.

Na sajmu će se predstaviti izdavači sa oko 30.000 naslova iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Turkiye, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država, Irana i Njemačke.

Tokom sajamskih dana u “Bosanskoj kući” dvorane “Mirza Delibašić” će se predstaviti 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela u okviru 65 promocija. Takođe su predviđene radionice i izložbe.

Kao i svake godine na kraju sajma će biti organizovana dodjela sajamskih nagrada u 15 kategorija.

Damir Petrinić, direktor KJP Centar Skenderija, izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da je broj izlagača na 33. Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga impozantan.

“Sadržaj u ‘Bosanskoj kući’ je definitivno epicentar dešavanja, ali svaki štand i izlagač će imati svoje prezentacije i aktivnosti. Imaćemo 13 pratećih izložbi, a dodijelit ćemo i 15 sajamskih nagrada plus dvije nezavisne. Sve to garantuje da će svi koji dođu na sajam, zbog atraktivnog sadržaja biti prinuđeni da ostanu duže ili se ponovo vrate, a to je naš cilj”, rekao je Petrinić.

Ibrahim Spahić, predsjednik programskog savjeta sajma, izjavio je da su nove generacije, bez obzira na tehnologiju kojom su svakodnevno okruženi svijesti značenja i moći knjige. Upravo je “Moć knjige” ovogodišnji moto sajma.

“Svjesni su moći knjige. Pošto mnogi pitaju šta je moć knjige – ovo je jedan potpuno logičan, prirodan čin nakon svega što smo preživjeli prethodnih nekoliko godina. Ovo je treći sajam koji se organizuje uprkos teškim okolnostima. Moram, iskreno, reći da sam bio zaintrigiran otvorenošću institucije Skenderija, njihovom stvarnom unutrašnjom potrebom za transformacijom, ali primarno povratkom njihove glavne uloge u povijesti ovog grada i zemlje a to je da je to sajamski centar koji ima pravo da vrati sve vrijednosti koje je imao u svijetu sajmova”, rekao je Spahić.

Smatra da bi se sajam trebao proglasiti od posebnog društvenog interesa ne samo za Kanton Sarajevo, već za cijelu državu BiH.

Ceremonija svečanog otvaranja sajma će se održati 20. aprila u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća” s početkom u 11 sati. Prva 33. posjetioca sajma će simbolično kao nagradu dobiti knjigu.

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10 do 19 sati, a ulaz će biti slobodan.

Anadolu Agency (AA)

Radio AS