Općina Centar dodatno stipendira 141 srednjoškolca i studenta

Danas je u velikoj sali Općine Centar u organizaciji Službe za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora sa još 141 dobitnikom općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“.

Da podsjetimo, Općinsko vijeće Centar je na 17. redovnoj sjednici, održanoj 28. aprila 2022. godine, usvojilo Izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2022. godinu, kojim su obezbijeđena dodatna finansijska sredstva u iznosu od 114.000 KM za stipendiranje još 141 nadarenog učenika i studenta sa područja općine Centar, koji su ispunili uslove u skladu sa pravilnikom za dodjelu stipendija, ali zbog nedostatka finansijskih sredstava nisu mogli biti obuhvaćeni u prvom krugu.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je kazao da je ovo druga godina zaredom kako su stipendijom obuhvaćeni svi srednjoškolci i studenti koji ispunjavaju propisane uslove za dodjelu stipendija i da postoji namjera da se ubuduće povećavaju sredstva u općinskom budžetu za ovu namjenu.

“Raduje me da vas vidim u ovako velikom broju, jer je to dobar znak i za Opštinu Centar i za Sarajevu i za državu Bosnu i Hercegovinu. Prošle godine smo pomakli granicu za oko 100.000 maraka i mislili smo da smo se zaustavili na tom nivou, ali na našu radost vi još bolje učite i ove godine smo sa zadovoljstvom bili prinuđeni da povećamo taj iznos. U zadnje dvije godine Općinsko vijeće i administracija donose odluku da nema nikakve diskriminacije i da svi koji  ispunjavaju  uslove dobiju zasluženu stipendiju i to je nešto što ćemo nastaviti u budućnosti. Ove godine izdvojen je rekordan iznos iz budžeta i to 739.000 maraka na ime stipendija za učenike i studente i to je nešto na šta smo ponosni. Najveća satisfakcija za nas je što vas iz godine u godinu ima sve više i nikada neće biti problem izdvojiti dodatna sredstva kako bismo stipendirali sve koji ispunjavaju uslove. Svima nama koji se bavimo ovim poslom je primarni interes da vi budete zadovoljni, da znate da ipak ima neko ovdje ko se za vas brine, i da uz sve probleme sa kojima zajedno živimo ipak ostanete ovdje i zajedno sa nama radite u interesu naše domovine. Jedino zbog vas naša svakodnevna borba ima smisla, jer ako vas nema, uzalud je sav naš trud. Čestitam vam, hvala vam što ste tu. Želim vam ugodno ljeto i ljetni raspust a vidimo se naredne školske godine”, kazao je Mandić.

Današnjem događaju prisustvovali su i vijećnici Velija Katica, Đenan Muminović i Denis Challenger, kao i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i šefica Odsjeka za obrazovanje Elma Sultanić.

Da podsjetimo, u prvom krugu stipendiranja srednjoškolaca i studenata sa Centra izdvojen je iznos od 625.000 KM od čega je potpisan ugovor za stipendiranje sa 692 učenika i studenta. Školske 2021./2022. godine sveukupno su stipendijom Općine Centar obuhvaćena 833 srednjoškolca i studenta.

Pravo na općinsku stipendiju imaju nadareni učenici i studenti koji imaju prebivalište na području općine Centar u neprekidnom trajanju od godinu dana i ne koriste druge stipendije. Općinske stipendije za učenike iznose po 70 odnosno 90 KM mjesečno, a za studente po 100 odnosno 110 KM mjesečno u zavisnosti od prosjeka ocjena.

Radio AS