Općina Centar u 2024. stipendira 1.239 učenika i studenata

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je danas u prostorijama Evropske kuće kulture i nacionalnih manjina (nekadašnja Austrijska kuća) potpisao ugovore o dodjeli općinskih stipendija “Prof. dr. Husein Kulenović” sa 396 studenta koji su ispunili uslove javnog poziva.

Ukupno u ovogodišnjem budžetu Općine Centar za dodjelu stipendija obezbijeđen je iznos od 2.111.900 KM, a 1.239 učenika i studenta ostvarili su pravo na stipendiju. Načelnik Mandić pozdravio je sve prisutne stipendiste i čestitao im na postignutim rezultatima.

“Kao što ste vi uspješni studenti, i mi moramo slijediti vaš primjer da što bolje radimo ovaj posao i da se takmičimo u dobru i u znanju. Opština Centar je ove godine napravila korak ispred svih drugih. Svake godine se povećava broj stipendista i ove godine imamo 1.225 stipendista, za šta smo izdvojili rekordan iznos u opštinskom budžetu od 2.111.900 KM. Svaki fening koji damo za ovu namjenu je ulaganje u prave stvari koje će se kroz vaše znanje vratiti zajednici. Želimo da se vi osjećate ponosnim što ste stanovnici Opštine Centar. Uvijek se možete obratiti Opštini i važno je da u ovim teškim vremenima pobijedimo sve izazove koji su pred nama”, naglasio je načelnik Mandić.

Nakon objavljenog javnog poziva u decembru prošle godine, Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport zaprimila je ukupno 1.300 prijava. 

“Stipendista sam Općine Centar od devetog razreda osnovne škole i, kada sam vidjela ovogodišnji konkurs, ostala sam iznenađena koliko su mjesečni iznosi stipendija odvojeni za studente. Drago nam je da se ovim nagrađuje izvrsnost studenata i mislim da je to jedan od motiva da učimo još više. Pratim rad Općine Centar i vidim dosta projekata koje realizuje za mlade. Općina Centar je primjer dobre prakse koji može poslužiti i višim nivoima kako djelovati da mladi ostanu u Bosni i Hercegovini”, izjavila je Hena Fajić, studentica četvrte godine Pedagoškog fakulteta u Sarajevu. 

Kako je saopćeno, Općina Centar za školsku 2023/2024. godinu stipendira 829 učenika i 396 studenta. Nakon što su obrađene sve prijave kandidata, konačna lista dobitnika općinske stipendije objavljena je 26. marta 2024. godine na oglasnoj ploči Općine Centar.   

Jedan od dobitnika stipendije Općine Centar je i Adi Hujić, student druge godine Prirodno-matematičkog fakulteta s prosjekom ocjena 10.0.

“Ovo je šesta godina kako sam stipendista Općine Centar i pratim taj progres kako stipendije rastu u novčanom smislu iz godine u godinu. Osim ovog naš Općina Centar nas nagrađuje za postignute uspješne rezultate u takmičenjima iz znanja kao što je to bio slučaj sa mojim timom nakon osvajanja srebren medalje što za nas predstavlja dodatni motiv za učenje”, kazao je Hujić.

Današnju manifestaciju uveličali su učenice Osnovne škole “Safvet-beg Bašagić” Lamija Bajrović, Muamera Gibanić i Hanadi Parla, uz pratnju profesorice Lidije Bešo.

Među današnjim potpisnicima stipendije 94 studenta su sa prosjekom ocjena 9,5 do 10, njih 221 je ostvarilo prosjek od 8,5 do 9,49, a 81 student dobitnik općinske stipendije ostvario je prosjek ocjena od 8 do 8,49. 

Radio AS