Sve spremno za 35. Sarajevski sajam knjiga: Bogat program i raznolika ponuda

Sarajevski sajam knjiga, uz brojne najavljene sadržaje, biće održan od 17. do 22. aprila u Centru Skenderija.

Predsjednik Programskog savjeta Sarajevskog sajma knjiga Ibrahim Spahić govoreći na konferenciji za medije o predstojećem Sajmu, istaknuo je da ga dočekujemo bez značajnih bosanskohercegovačkih pisaca čija djela su obilježila savremenu književnu scenu. Njihova riječ i djela imali su, kazao je, poseban utjecaj u bosanskohercegovačkoj, a zahvaljujući prijevodima i u svjetskoj književnosti i umjetnosti.

“Svjetski dan knjiga i autorskih prava obilježit ćemo inspirirani baštinom Cervantesa i Shakespearea, sjećanjem na Dževada Karahasana, Ivana Kordića, Marka Vešovića, Stevana Tontića, Hadžema Hajdarevića, Mirsada Bećirbašića i Abdulaha Sidrana, koji više nisu s nama”, istakao je Spahić.

On je također naveo da se Sajam održava u partnerstvu s PEN Centrom i Društvom pisaca BiH, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH i Bibliotekom Sarajevo te uz učešće bosanskohercegovačkih naučnih, kulturnih i muzejskih institucija i univerziteta povezuje sve sudionike u produkciji i afirmaciji autora i izdavača.

Centralni događaj ovogodišnjeg Sajma knjige bit će međunarodni okrugli sto o prevodilačkoj djelatnosti.

U okviru promotivnih aktivnosti sajma u Bosanskoj kući predstavit će se više od 100 autora, izdavača i biblioteka.

“Tradicija našeg sajma je da ima teme kojima okuplja izdavače i autore. Plakati XXXV Sarajevskog sajma knjiga 2024. najava su naše namjere da obnovimo kandidaturu Sarajeva za Svjetski grad knjige. To je izuzetan projekt UNESCO-a i IPA-e. Učinimo to sa saznanjem: Zrno po zrno – pogača, kamen po kamen – palača, sa sinergijom svih učesnika Sajma i našeg grada koji se obnavlja i izrasta u dinamičan evropski centar umjetnosti zahvaljujući svojoj baštini i savremenim piscima”, kazao je Ibrahim Spahić.

Radio AS