Općina Centar: Velika akcija uklanjanja bespravnih prodavača

U koordiniranoj akciji Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Inspektorata Općine Centar, te Policijske uprave Centar u četvrtak je započela velika koordinirana akcija uklanjanja sa javnih površina bespravnih uličnih prodavača u Centru.

Akcijom se, kako kažu iz Općine, želi riješiti problem nelegalnih prodavača robe nepoznatog porijekla i životnih namirnica u improvizovanim i nehigijenskim uslovima, što je posebno opasno za javno zdravlje tokom ovih ljetnih mjeseci i povišene temperature zraka.

Akcija će posebno biti fokusirana na područje ulica Maršala Tita, Ferhadija, Muhameda Kantardžića, Alipašina i Gimnazijska, gdje je najveći broj nelegalnih prodavača.

“Nelegalni prodavači robu izlažu na samoj asfaltnoj površini i kamenim pločama bez postavljenih odgovarajućih prodajnih stolova što nije u skladu sa članom 2. Zakona o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo. Također nelegalni prodavači na ovaj način ometaju saobraćaj motornih vozila u kretanju ili mirovanju kao i pješački saobraćaj”, istakli su iz Općine.

Komunalni inspektori Općine Centar uz asistenciju pripadnika Policijske uprave Centar i Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u četvrtak su započeli sa velikom akcijom uklanjanja nelegalnih uličnih prodavača, koja će trajati i naredne sedmice.

“Ovom prilikom ponovo skrećemo pažnju da je za zauzimanje javne površine i prodavanje robe i životnih namirnica, između ostalog, potrebno dobiti odobrenje od nadležne službe Općine Centar, što će utvrđivati komunalni inspektori prilikom svojih redovnih kontrola i poduzimati aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima”, zaključuju iz Općine.

Radio AS