Općina Ilidža osigurala besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda

Potpisom ugovora s jedanaest osnovnih škola s područja općine Ilidža, načelnik Nermin Muzur i Općina Ilidža realizirali su inicijativu s 15. redovne sjednice Općinskog vijeća Ilidža o besplatnim udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda.

Inicijativa o izdvajanju sredstava za besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, koju je podnio vijećnik Tarik Ćenanović, obuhvata isključivo javne ustanove, a nametnula se kao posve logična nakon nedavne odluke Vlade Kantona Sarajevo o besplatnim udžbenicima za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda.

“Na ovaj način željeli smo još jednom pokazati da nam je stalo do najmlađih stanovnika naše lokalne zajednice, njihovog školovanja i obrazovanja. Nakon odluke Vlade KS, koju apsolutno pozdravljam i podržavam, htjeli smo svim učenicima na području općine Ilidža dati identičnu polaznu osnovu za narednu školsku godinu”, kazao je Nermin Muzur, načelnik Općine Ilidža.

Kroz realizaciju ove važne inicijative Općina Ilidža je pokazala senzibilitet prema učenicima koji nisu bili obuhvaćeni odlukom Vlade KS o besplatnim udžbenicima.

“Zaista sam ponosan na činjenicu da smo kroz određene raspodjele u Budžetu Općine za 2022. godinu uspjeli osigurati sredstva za realizaciju ove sjajne inicijative. Posebno sam sretan što smo prva općina u Kantonu Sarajevo koja se odlučila na ovako odlučan potez, a iskreno se nadam da će i ostale općine u skorije vrijeme učiniti istu stvar”, dodao je načelnik Muzur, naglasivši kako se nada da će ova odluka koliko-toliko ublažiti roditeljske brige kada je riječ o obrazovanju djece.

Direktori osnovnih škola s područja općine Ilidža, s kojima Općina ima odličnu saradnju, zahvalili su se načelniku Muzuru, Općini Ilidža i Općinskom vijeću na odluci o besplatnim udžbenicima za učenike od prvog do četvrtog razreda, koju su ocijenili kao izuzetno pozitivnu u obrazovnom procesu.

Radio AS