Postavljanje potapajućih stubića na Trgu nezavisnosti u C fazi Alipašinog Polja

Nakon zatvaranja pješačkih zona na Bulevaru branilaca Dobrinje, Teheranskom trgu na Saraj – Polju i trgova u A fazi Alipašinog Polja za motorni saobraćaj, u C fazi Alipašinog Polja u tok su radovi na postavljanju potapajućih stubića kojima će se ograničiti ulazak vozila na trg.

Vrijednost radova koji podrazumijevaju ugradnju potapajućih, odnosno fiksnih stubića sa svim pratećim radovima, te postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije, iznosi 247.403 KM.

“Prethodno su u ovom dijelu C faze Alipašinog Polja završeni radovi kojima je odvojena zona za kretanje pješaka, koja je popločana, a kojom su se ranije kretala vozila i pravila velike probleme i stalna oštećenja. Nakon stavljanja u funkciju podiznih stubića, zelene površine i pješačka zona unutar trga će biti zaštićene, a ulazak na trg bit će ograničen, odnosno neće više biti moguće kretanje automobila u zoni gdje se nalazi popločani dio ovog trga, tamo gdje se kreću pješaci. U isto vrijeme, asfaltiranim dijelom, omogućen je jednosmjerni saobraćaj iz jednog pravca, kojim se i dio prostora na samom trgu ostavlja kao mogućnost parkiranja”, navode iz Općine.

Dodaju da će se na ovaj način formirati pješačke zone sa ograničenim i kontrolisanim pristupom motornih vozila, a ugradnjom potapajućih stubića omogućiti pristup dostavnim vozilima, vozilima hitne pomoći, policije, vatrogasaca i drugih javnih službi.

“Time se želi postići bolji kvalitet života u urbanim sredinama kao i povećanje sigurnosti pješaka u pješačkim zonama, te produžiti vijek trajanja pločnika, jer neprimjerenim kretanjem motornih vozila dolazi do velikih ošećenja ploča, a vrijednost investicije njihove sanacije je izuzetno velika”, istakli su iz Općine.

Nakon odvajanja pješačkih zona od zona za motorni saobraćaj u A i C fazi Alipašinog Polja, projekat će biti nastavljen i u B fazi Alipašinog Polja. U toku je procedura javne nabavke za odabir izvođača radova za uređenje trga ZAVNOBIH-a.

Radio AS