Općina Novo Sarajevo: Finansijska podrška mladima koji prvi put kupuju nekretninu

Općina Novo Sarajevo, vodeći se svojim ciljevima da bude partnerska i poželjna općina za mlade, objavila je Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo, mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje.

Svi mladi koji ispune uslove dobit će do 1.000 KM novčane podrške, u zavisnosti od visine poreza koji su platili.

Općina Novo Sarajevo je među rijetkim jedinicama lokalne samouprave koja pruža ovaj vid podrške mladima prilikom rješavanja njihovog stambenog pitanja i prva je jedinica lokalne samouprave u zemlji koja je uvela “Budžet za mlade” u kojem se na jednom mjestu nalaze sve budžetske pozicije, odnosno mjere namijenjene mladima.

Javni poziv za ostvarivanje prava na refundiranje troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza na dodatnu vrijednost prilikom kupovine nekretnine u vlasništvo ili suvlasništvo, mladima koji prvi put rješavaju stambeno pitanje, objavljen je 14.06.2023. godine i biće otvoren 90 dana, odnosno do 12.09.2023. godine

Radio AS