Općina Novo Sarajevo nabavlja kardiomobil za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i Amra Bašić Živadinović, v.d. direktorica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo danas su u zgradi Općine potpisali Sporazum o pravima i obavezama vezanim za nabavku kardiomobila za potrebe Zavoda.

S obzirom na to da je Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, kao dio struktura Civilne zaštite Općine, iskazao potrebu za nabavkom kardiomobila, općinska administracija je putem Službe civilne zaštite pokrenula navedene aktivnosti za nabavku vozila sa ciljem poboljšanja usluga hitne medicinske pomoći.

Općinski načelnik Hasan Tanović u svom obraćanju istakao je da je Općina odmah prepoznala važnost realizacije inicijative vijećnika dr. Samira Bejića, koja je od značaja, ne samo za građane Novog Sarajeva nego za građane čitavog Kantona Sarajevo.

“Sredstva za nabavku kardiomobila planirana su u budžetu za 2022. godinu, a realizuju se putem Službe civilne zaštite. Vrijednost nabavke kardiomobila je 250.000 KM, jer se radi o vozilu sa najsavremenijom opremom potrebnom za spašavanje života naših sugrađana”, istakao je načelnik Tanović te dodao da se nada da će ovaj primjer Općine Novo Sarajevo, koja prvi put na ovaj način pomaže rad Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, slijediti i druge općine.

Načelnik je ovom prilikom zahvalio i vijećnicima Općinskog vijeća što su podržali ovu inicijativu i glasali za usvajanje budžeta sa ovom stavkom.

Ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS dnevno za kardiomobilima i sa medicinskim intervencijama prolaze između 2.500 do 2.700 kilometara na području Kantona Sarajevo, tako da je potrebno da se ova vozila održavaju i mijenjaju, kazala je prim.dr. Amra Bašić Živadinović v.d. direktorica Zavoda.

“Inicijativa je bila da se nabavi kompletno opremljen kardiomobil koji ima opremu na nivou jedne evropske države. Kardiomobil će imati najsavremenije defibrilatore, pneumatske udlage, lopatasta kolica i sve što jedanp ovakvo vozilo treba da ima”, istakla je dr. Živadinović te zahvalila posebno načelniku dr. Tanoviću i vijećniku Bejiću na inicijativi i realizaciji nabavke vozila.

Načelnik Tanović, danas je potpisao i Ugovor o realizaciji nabavke kardiomobila sa odabranim ponuđačem firmom “AC Quattro” d.o.o. Sarajevo, a direktor prodaje Edvin Kovačević istakao je da imajući u vidu namjenu vozila koje se poručuje, poduzet će sve mjere da se isti isporuči što prije, odnosno u narednih nekoliko mjeseci.

Radio AS