Općina Novo Sarajevo: Obuka i prekvalifikacije boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba

Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica Ustanove za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” Meliha Abdulahović danas su u zgradi Općine potpisali ugovor za učešće u Mjeri obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba s područja ove lokalne zajednice.

Radi se o jednoj od šest mjera koje se realiziraju putem javnih poziva u okviru Programa aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja, a cilj ove mjere je dodatno osposobljavanje kadra i usklađivanje sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Ustanova za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” će radi obuke, dokvalifikacije, prekvalifikacije i zapošljavanja boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba raspisati javne pozive i izvršiti odabir nezaposlenih osoba – krajnjih korisnika uz posredovanje JU “Službe za zapošljavanje KS”.

Načelnik Tanović je istakao da se realizacijom ovog projekta nezaposlenim osobama omogućava sticanje nekih novih znanja i vještina, čime će im se obezbijediti uslovi za konačno zaposlenje.

“Prethodne godine imali smo pet polaznika koji su uspješno prošli obuku za Operatera na CNC mašinama. Sufinansiranje ove mjere vrši se u dva obročna plaćanja, a sve do utroška sredstava planiranih za ovu namjenu. Prvo plaćanje u iznosu do 1.000 KM se isplaćuje Centru za obuku nakon verifikacije obuke nezaposlene osobe, dok se drugo plaćanje u iznosu od 1.000 KM vrši nakon što Centar za obuku obučenoj nezaposlenoj osobi obezbijedi zaposlenje i dostavi dokaze o upošljavanju obučene osobe, na period od najmanje šest mjeseci”, istakao je načelnik Tanović, te dodao da je ove godine za ove namjene izdvojeno 26.000 KM.

Kako je kazala direktorica Abdulahović, pravo učešća u obuci, dokvalifikaciji, prekvalifikaciji i zapošljavanju boračke populacije i drugih nezaposlenih osoba imaju sve nezaposlene osobe bez obzira na radno iskustvo, dob i stepen stručne spreme, a koje su prijavljene na evidenciju nezaposlenih na birou Novo Sarajevo. 

“Naš cilj je da pružimo adekvatnu obuku i osiguramo sva potrebna sredstva koja su potrebnu da polaznici dobiju kvalitetnu dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Jako je puno deficitarnih zanimanja koja su tražena, a takvih osoba nažalost nema na birou, s toga se na ovaj način pruža mogućnost da se osobe za biroa prekvalifikuju za novo zanimanje koje je trenutno traženo i postanu konkurentni na tržištu rada”, istakla je Abdulahović.

Ustanova za obrazovanje odraslih “Nova zanimanja” u narednom periodu raspisat će Javni poziv za upis u besplatne programe formalnog i neformalnog obrazovanja za nezaposlene osobe sa područja Općine Novo Sarajevo, a poziv će trajati do utroška sredstava, odnosno do kraja ove godine, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Radio AS