Općina Novo Sarajevo: Rekordan iznos sredstava i broja stipendista

Općina Novo Sarajevo za školsku 2022/2023. godinu dodijelila je 985 stipendija učenicima srednjih škola i studentima. Za te namjene u budžetu za 2023. godinu izdvojeno je 837.200 KM, što je više za skoro 66.000 KM u odnosu na prošlu godinu.

Tim povodom, u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, općinski načelnik Hasan Tanović danas je potpisao ugovore o stipendiranju sa 22 najbolja učenika i studenta sa područja općine Novo Sarajevo, dok su ostali stipendisti već ugovore potpisali i preuzeli  u prethodna tri dana.

Tanović je naveo da ovogodišnji podaci o stipendiranju govore da je postignut rekordan iznos, ne samo sredstava već i broja stipendija koje su podijeljene. Najavio je da će još 60-ak učenika i studenata koji su aplicirali za stipendije i ispunjavali uslove, a nisu ih dobili, rebalansom budžeta biće uvršteni na spisak stipendista.

“Ukupan broj stipendista će preći magičnu cifru od hiljadu i siguran sam da smo općina ne samo u kantonu nego u čitavoj BiH koja najveći broj stipendija dijeli našim učenicima i studentima”, dodao je načelnik Tanović.

Ključni kriterij za dodjelu stipendija bili su odgovarajući prosjek ocjena, prebivalište kandidata na području općine Novo Sarajevo te neprimanje stipendije iz drugog izvora.

U školskoj 2020/2021. godini stipendirano je 698 stipendista, a u tekućoj 2022/2023. školskoj godini stipendirano je skoro 300 više stipendista, što je rekordan broj do sada, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Radio AS