Uručene zahvalnice učenicima i nastavnicima koji su učestvovali u projektu izrade edukativnih filmova

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Hota-Muminović uručila je zahvalnice učenicima osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali u projektu izrade edukativnih filmova o temi “Prevencija trgovine ljudima”, na jučerašnjoj svečanosti upriličenoj tim povodom. U projektu, koji je iniciralo resorno kantonalno ministarstvo, učestvovalo je osam škola.

Svi učesnici su dobili pohvale i izuzetne ocjene za trud, umijeće i kreativnost koju su pokazali, a stručni žiri, kojim je predsjedavala naša istaknuta rediteljica Aida Begić, najboljim je proglasio film učenika Srednje zubotehničke škole, u kategoriji srednjih škola i film učenika Prve osnovne škole u kategoriji osnovnih škola.

U prethodne dvije godine, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje realiziralo je aktivnosti propisane Akcionim planom Kantona Sarajevo za provođenje Strategije suprotstavljanja trgovini ljudima u BiH 2020 -2023. godina.

Jedna od aktivnosti propisana Akcionim planom je izrada edukativnog filma na temu prevencije trgovine ljudima, s posebnim naglaskom na zaštitu mladih od 14 do 19 godina.

“Ovo je primjer kako se razvijaju protektivni faktori u školskim zajednicama: podrška, empatija, druženje među vršnjacima, kreativnost i posvećenost radu. Na ovaj način smanjuje se utjecaj rizičnih faktora koji mogu dovesti do neprihvatljivih ponašanja, te se razvija funkcionalna pismenost. Učenici postaju vidljivi u vršnjačkoj skupini na osnovu istinskih vrijednosti jer se kroz ovakve aktivnosti iskazuje kreativnost, što ima značajnu odgojnu komponentu i važnost za budućnost koja je pred učenicima”, istaknula je ministrica Hota-Muminović, ovom prilikom, uz zahvalnost svim učenicima, ravnateljima, nastavnicima i stručnim saradnicima i čestitke na predanom i kreativnom radu.

Navedene edukativne filmove pripremili su učenici osmih i devetih razreda osnovnih škola, te trećih i četvrtih razreda srednjih škola u saradnji sa stručnim saradnicima, nastavnicima i ravnateljima. U ovom projektu sudjelovale su Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije, Druga gimnazija, Srednja zubotehnička škola, Katolički školski centar “Sveti Josip” – Opća realna gimnazija, Osnovna škola “Aleksa Šantić”, Osnovna škola “Alija Nametak”, Osnovna škola “6. mart” i Prva osnovna škola.

Radio AS