Općina Stari Grad će obezbijediti udžbenike za sve učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić najavio je da će Općina Stari Grad Sarajevo obezbijediti udžbenike za učenike od I-IV razreda osnovnih škola, a za prvačiće čiji roditelji nisu zaposleni će otići i korak dalje i osigurati im sve za opremanje školaraca.

Istovremeno, načelnik Hadžibajrić je uputio oštru kritiku Ministarstvu odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo i ministrici Naidi Hota-Muminović zbog nepostojanja bilo kakve koordinacije i dosljednosti u radu, te prebacivanja svojih obaveza na druge nivoe vlasti.

“Ne samo da je obaveza Ministarstva odgoja i obrazovanja da izvršava sve poslove u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, nego je u ovom slučaju direktna krivica ministrice Hota-Muminović za neuređeno stanje i konfuziju koja je nastala po pitanju nabavke udžbenika na nivou općina”, naveli su iz Općine Stari Grad.

Kada je Minstarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo donijelo odluku o nabavci udžbenika za učenike od V do IX razreda, općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću obratio se vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Husein Holjan (NBL/NES) inicijativom da općinski načelnik obezbijedi sredstva za nabavku udžbenika i ostalim učenicima (I-IV razred).

“Uz uvažavanje vijećnika Holjana za njegove dobre namjere, ističemo da je ovakva inicijativa trebala poteći od resorne ministrice od koje smo očekivali da barem organizuje sastanak sa načelnicima općina i predloži nabavku udžbenika. Ovako, resorno ministarstvo i kompletna Vlada Kantona Sarajevo djeluju kao ‘raštiman orkestar’ gdje se ne zna ko šta radi i nema nikakve koordinacije sa lokalnim nivoom vlasti. Nećemo dozvoliti da se nama prebacuje krivica za diskriminirajući odnos prema učenicima samo zato što drugi ne rade svoj posao i svjesno dovode u ovakav položaj općine i načelnike koji nisu iz istih političkih opcija”, poručili su iz Općine.

Također, mišljenja su da polovična rješenja koja nudi resorno ministarstvo samo unose zabunu među građane i stvaraju jaz među roditeljima i djecom.

Kako bi učenici u Starom Gradu imali isti tretman kao i u drugim općinama, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku o preusmjeravanju budžetskih sredstava i nabavci udžbenika od I-IV razreda.

Istovremeno, Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić opredijeljeni su da maksimalno pomognu roditeljima koji ne mogu sami opremiti djecu za školu.

Analizom stanja na terenu, utvrđen je broj djece u Starom Gradu koja kreću u prvi razred, a potiču iz porodica u kojima su roditelji nezaposleni i tim učenicima biće obezbijeđeno sve za polazak u školu.

Za ove učenike, uključujući i djecu iz porodica romske populacije, Općina Stari Grad kupit će udžbenike, ruksake sa školskim priborom, svu odjeću i obuću potrebnu za opremanje školarca koji će im biti uručeni prije početka školske godine.

Pomoć ovim učenicima je redovna godišnja praksa općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića koja se povećava u skladu sa realnim stanjem, te će ove godine skoro 50 učenika biti opremljeni “od glave do pete” za polazak u školu.

Radio AS