Općina Stari Grad od organizatora SFF-a traži javno izvinjenje građanima

Općina Stari Grad Sarajevo, kao dugogodišnji partner Sarajevo Film Festivala, najoštrije osuđuje jučerašnji propust organizatora i promociju filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u okviru programa “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” koji četnike i ratnog zločinca Dražu Mihailovića prikazuje kao pozitivne likove.

U nastavku saopćenje Općine prenosimo u cijelosti:

“Promocija sadržaja koji veličaju nacionalističko-šovinistički pokret velikosrpske ideologije, te osuđenog ratnog zločinca Dražu Mihajlovića, ne smije se opravdavati propustom ili odgovornošću sponzorske kompanije, kako su poručili iz Sarajevo Film Festivala, te Općina Stari Grad Sarajevo očekuje da organizatori preuzmu punu odgovornost i poduzmu adekvatne mjere. Ne želimo da se iz našeg dvorišta šalju poruke kojim se promovira četnički pokret, veliča ratni zločinac, prekraja historija i širi revizionistička propaganda kojoj smo, nažalost, sve više izloženi.

Zahtijevamo od organizatora Sarajevo Film Festivala da utvrdi sve okolnosti usljed kojih je došlo do sramnog emitovanja pomenutog filma i adekvatno odgovori, kako se greške u budućnosti ne bi ponavljale. Najmanje što očekujemo od našeg partnera Sarajevo Film Festivala je da uputi javno izvinjenje građanima za ovaj propust, kako bi i ubuduće ovaj festival bio svijetla tačka u historiji naše zemlje i služio na ponos svim građanima Bosne i Hercegovine.

U suprotnom, dovest će u pitanje svaku buduću saradnju sa Općinom Stari Grad Sarajevo, koja ne može podržavati promociju sadržaja suprotnih moralnim, ljudskim i civilizacijskim vrijednostima.”

Radio AS