Općina Stari Grad platila dug građana iz ulice Nalina, nakon četiri godine ponovo imaju vodu

Općina Stari Grad Sarajevo platila je dug za vodu u iznosu od 13.500 KM građanima koji žive u ulici Nalina. Time im je omogućeno da nakon četiri godine ponovo imaju vodu.

Kako su saopćili iz Općine Stari Grad, kantonalno preduzeće Vodovod i kanalizacija (ViK) je građanima, koji žive u barakama, prije četiri godine potpuno isključilo vodu zbog spomenutog duga.

Navedeno je da su pokušaji stanovnika bili uzaludni da dokažu da ne znaju kako je nastao dug i da nikada nisu dobili nijedan račun za vodu. Lokalna vlast tvrdi da je nadležno preduzeće isključilo vodu te da nije ostavilo ni mogućnost dogovora oko plaćanja duga na rate, a da su stanovnici živjeli ispod svakog dostojanstva i bez elementarnih uslova.

Vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Almedin Miladin upoznao je načelnika Ibrahima Hadžibajrića (NES) o ovom problemu, koji je, kako je istaknuto, odmah prihvatio inicijativu da Općina plati nastali dug, ali je želio i upoznati ove građane i informirati se o njihovim problemima. Hadžibajrića su dočekali Samila Karaman i Edina Hadžibajrić koje u barakama žive od 1985. godine.

“Nekada je ovdje živjelo šest porodica, a sada su tri. Mi živimo ispod svakog ljudskog dostojanstva, jer nemamo vodu. ViK nam je isključio 2009. godine i uklonio sat. Kažu da imamo dug, a kako kad nikad nismo dobili nijedan račun? Da su nam slali račune, mi bismo ih plaćali, kao što plaćamo struju i ostalo. Mi ne bježimo od toga. Ovdje je prije bila javna česma i nikada nisu dolazili računi. Molila sam ih da mi puste vodu, da mi daju da plaćam na rate, ni na šta nisu pristali. Otac mi je poginuo, brat umro, imam bolesnu majku od 72 godine o kojoj brinem, a zamislite kako nam je bez vode. Neko ima velike želje u životu, a mi samo želimo vodu”, ispričala je Edina.

Njena komšinica Samila je invalid i živi sama.

“Ovdje smo smješteni 1985. – moj otac, majka, brat i sestra. Ja sam ostala sama s majkom koja je prošle godine umrla od koronavirusa u 75. godini. Teško živimo i da nije pomoći dobrih komšija ne bismo nikako imali vode. Ovo nije život za čovjeka”, kazala je Samila.

Vodu su sve do sada točili kod, kako je istaknuto, komšija, a posebnu zahvalnost su izrazile komšinici Rasemi Nišić, koja im je uvijek izlazila ususret.

“Ne možemo joj se odužiti za dva života. Četiri godine od nje uzimamo vodu, otvorimo šaht i sipamo koliko hoćemo, a ona plaća sve račune. Ne znamo kako bismo živjeli da nije ove dobre žene”, rekle su Edina i Samila.

Općina: ViK naplatio priključak

Nakon što je saslušao građane, Hadžibajrić je naložio plaćanje duga zbog kojeg je voda isključena, a ovu inicijativu usvojilo je i Općinsko vijeće Stari Grad. No, kako su saopćili iz Općine Stari Grad, problemima ovih ljudi tu nije bio kraj. Iako je dug plaćen, ViK je odbio izvršiti razdvajanje vodovodnih instalacija i izradu priključaka za ove građane, tražeći dodatna sredstva za ovu uslugu.

Općina Stari Grad platila je još 2.800 KM za priključak ovim građanima koji su sami iskopali kanale za polaganje cijevi do njihovih domova. Iako je kompletan proces pokrenut i sredstva za otplatu duga uplaćena prije mjesec dana, Općina je morala, kako je naglašeno, u više navrata urgirati kod nadležnog preduzeća da radove uzme u prioritet, posebno imajući u vidu izuzetno visoke temperature u prethodnom periodu te je bilo nehumano građane ostaviti bez vode u takvim uslovima.

Ove sedmice su završeni, kako je navedeno, svi radovi, a građani su ponovo dobili vodu.

“Konačno i mi možemo živjeti kao ljudi. Nama je samo voda trebala, sve drugo ćemo lakše prebroditi. Nikada nećemo zaboraviti načelniku Hadžibajriću ovo što je učinio za nas. Zahvaljujemo se i svima ostalim u Općini i Općinskom vijeću koji su pomogli da i mi konačno dobijemo vodu”, poručili su građani iz ulice Nalina.

Radio AS