Jubilarni 10. Juventafest biće održan u Sarajevu od 7. do 11. septembra

Jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja “Medija-Art”, biće održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu. 

Juventafest će i ove godine okupiti stotine mladih na pozorišnoj sceni i u publici, a kao i prethodnih godina, jedan od najtežih zadataka pripao je selektorici Emini Omerović, koja je izabrala šest najboljih predstava takmičarskog programa.

Publika će tako na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, Pozorišta mladih Sarajevo i u Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo imati priliku vidjeti raznolike umjetničke estetike, originalan pozorišni izričaj, kvalitetan dramsko-pedagoški rad s mladima i društveno relevantne teme o kojima mladi govore.

Takmičarski program 10. Juventafesta čini šest predstava: “Figarova svadba”, režija: Matjaž Latin, English Student Theatre II gimnazije Maribor, Slovenija; “Kralj Ibi”, režija: Sandra Maksimović, Kulturociklin, Kruševac, Srbija; “Nasprotja”, režija: Miha Maver, Teater Pozitiv, Ljubljana, Slovenija; “R.U.R.”, režija: Jadranka Korda-Krušlin, Zagrebačko kazalište mladih/Učilište, Zagreb, Hrvatska; “Solo za sedam”, režija: Andrea Gotovina, Dramski i plesni studio, Istarsko narodno kazalište Pula, Hrvatska i “Naš razred”, režija: Justina Vojaković-Fingler, Glumački studio kazališta Play drama, Split, Hrvatska. 

Izvan konkurencije, posljednjeg dana festivala biće odigrana predstava “Međuprostor” Teatra mladih Travnik u koprodukciji sa Studio teatrom Zenica i Centrom za kulturu Travnik, a za koju režiju potpisuje Emina Omerović, saopšteno je iz Juventafesta. 

Selekcija 10. Juventafesta, kao i prethodnih godina od 2013. do danas, predstavlja novu generaciju mladih koja hrabro osvaja prostor scene koji im pripada, predstavlja ono što Juventafest jeste u svojoj suštini, a to je snažan pokret mladih.

Stoga, organizatori Juventafesta pozivaju sve srednjoškolce kojima je Juventafest i posvećen, da posjete ovaj jedinstveni događaj i pogledaju predstave koje su kreirali i izveli na sceni njihovi vršnjaci. 

Radio AS