Općina Stari Grad podržala studente arhitekture u organizaciji manifestacije ArchiPraxis

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Asocijacija studenata arhitekture organizovali su trodnevnu manifestaciju „ArchiPraxis“ s ciljem upoznavanja studenata sa realnim okruženjem njihovog budućeg profesionalnog djelovanja.

Ovaj značajni projekat za mlade ljude koji su budući diplomirani inžinjeri arhitekture, podržao je općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić finansiranjem sadržaja koji su planirani tokom manifestacije, kao i osiguravanjem smještaja za gostujuće studente iz regije.

“Važno je da prepoznamo potrebe mladih ljudi u našoj zemlji i pomognemo im u pravo vrijeme. Tako ćemo postići da steknu kvalitetno obrazovanje, ostvare kontakte sa realnim sektorom, postave temelje za svoje buduće djelovanje i u konačnici ostanu u našoj zemlji i doprinesu boljem okruženju i životu svih nas”, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Adela Banda, predsjednica Asocijacije studenata arhitekture istakla je da ih žalosti činjenica što i druge lokalne zajednice nisu imale razumijevanja i sluha za njihove potrebe, te je izostala podrška. Banda koja je načelniku Hadžibajriću uručila zahvalnicu za izuzetan doprinos i finansijsku pomoć manifestaciji “ArchiPraxis”.

Dekan Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu prof. dr Erdin Salihović, dipl.ing.arh izjavio je da je ova manifestacija od velikog značaja za njihove studente.

“Moramo osluškivati tržište rada, prepoznavati potrebe okruženja. Neophodno je prilagoditi se, ne bazirati se na suhoparnim predavanjima već praktično voditi studente. Lično bih volio ambijent u kojem će industrijalci, izvođači, arhitekti i praktičari spojiti znanja”, poručio je dekan Salihović.

Manifestacija „ArchiPraxis“ počela je otvaranjem izložbe koja je postavljena u novim prostorijama Arhitektonskog fakulteta. U naredna tri dana kroz izložbu i niz predavanja, svoja dostignuća i inovacije u oblasti arhitekture predstavit će devet istaknutih arhitekata i dizajnera, te 15 firmi proizvođača građevinskog materijala.

Radio AS