Općina Stari Grad: Za 218 učenika i studenata iz boračke populacije izdvojeno 344.700 KM

Općina Stari Grad Sarajevo stipendirat će u školskoj 2022/23.godini ukupno 218. djece iz boračke populacije koji su ispunili uslove propisane javnim konkursom.

Među njima je 106 učenika i 112 studenata, a ukupan iznos koji će se izdvojiti iz budžeta za ove stipendije je 344.700 KM.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić potpisao je danas ugovore sa stipendistima i istakao da mu je zadovoljstvo što će njihov trud i zalaganje od ove školske godine biti nagrađeni stipendijama koje su po iznosima najviše u Kantonu Sarajevo.

“Smatram da je ulaganje u vas i vaše obrazovanje ulaganje u budućnost svih nas. Izuzetno mi je drago što smo vam od ove godine omogućili skoro duplo više iznose, tako da će učenici mjesečno dobijati po 150 KM, a studenti po 200 KM. Nadam se da ćemo vas na ovaj način motivisati za još bolje rezultate i da ćete se truditi da svojim radom u budućnosti doprinesete boljoj BiH,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da će sljedeće sedmice biti potpisani ugovori sa još 171 stipendistom iz kategorije nadarenih učenika i studenata i onih koji izučavaju deficitarne zanate, tako da će Općina Stari Grad Sarajevo ove godine za stipendije izdvojiti ukupno 603.000 KM.

Učenici, studenti i njihovi roditelji koji su prisustvovali današnjem potpisivanju izrazili su zadovoljstvo zbog značajnog uvećanja stipendija, posebno imajući u vidu ekonomsko stanje u zemlji, te su pohvalili činjenicu da Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić vode računa o tome da mladi imaju što bolje uslove.

Hamza Borovina je učenik IV razreda Gazi Husrev-begove medrese i prvi put je stipendista Općine Stari Grad. “Imajući u vidu da dolazim iz šestočlane porodice meni ova stipendija mnogo znači. Ovo mi je veliki podstrek da nastavim dalje i da budem još bolji i uspješniji u periodu koji predstoji jer ako se u obrazovanje ulaže, to je ulaganje koje je osuđeno na profit, a nikako na neku propast, istakao je Hamza i naglasio da namjerava upisati Fakultet islamskih nauka.

Ajla Rizvić je studentica IV godine Farmaceutskog fakulteta i svoju budućnost vidi u BiH. “Ovakve stipendije nama mladima mnogo pomažu. Ja planiram ostati u BiH i ovdje graditi svoju budućnost. Zahvalna sam Općini Stari Grad čiji sam stipendista već osam godina što me prati na mom putu obrazovanja i pomaže mi,” poručila je Ajla.

Koliko su stipendije ove godine uvećane najbolje pokazuju podaci iz prošle godine kada je u školskoj 2021/22.godini iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo stipendirano 180 učenika i studenata iz boračke populacije i za te namjene izdvojeno 170.000 KM, što znači da je ove godine ostvareno uvećanje od 100%.

I ove godine stipendijama su obuhvaćena djeca umrlih, poginulih, nestalih branilaca, djeca RVI, djeca demobilisanih branilaca, dobrovoljaca, organizatora otpora, ratnih vojnih zarobljenika, kao i djeca lica zaslužnih u odbrambeno – oslobodilačkom ratu i agresiji na BiH.

Radio AS