Obustavljen saobraćaj na putu Sarajevo-Konjic

Zbog izuzetno otežanih uslova i zaostalih vozila kod mjesta Zukići na Bradini, te zbog čišćenja kolovoza, od 09.35 sati obustavljen je saobraćaj za sva vozila na magistralnom putu Konjic-Sarajevo na dionici Podorašac-Ivan sedlo, saopšteno je iz BIHAMK-a.

Intenzivne snježne padavine koje su tokom noći i jutra zahvatile našu zemlju usporile su saobraćanje na većini puteva. Iako snijega na kolovozu ima i u nižim predjelima, znatno je otežano saobraćanje preko planinskih prevoja. 

BIHAMK izdvaja puteve: Sarajevo-Tuzla (Nišići i Karaula), Tuzla-Bijeljina (Banj Brdo), Turbe-Karanovac, Bugojno-Kupres-Šuica-Livno-Kamensko, Priluka-Glamoč-Mlinište, Sarajevo-Foča (Rogoj), Jajce-Banja Luka, Novi Travnik-Bugojno, Travnik-Donji Vakuf, te šire područje Romanije. 

Snježnih nanosa zbog jakog vjetra ima mjestimično na putevima: Bihać-Bosanski Petrovac, Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar i Posušje-Jablanica (Blidinje). 

Zbog loših uslova za vožnju, trenutno je obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno-Blidinje. 

Na svim dionicama preko prevoja za teretna vozila preporučuje se korištenje lanaca. 

Zbog niske temperature, može se očekivati i poledica, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima. 

Savjetuje se opreznija vožnja, a iz BIHAMK-a podsjećaju vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sporije zbog radova saobraća se na magistralnim putevima: Jajce-Donji Vakuf (tunel Skela), Živinice-Stupari (kod mjesta Đurđevik) i Mostar-Stolac, kao i kod skretanja za Orahovicu na području Konjica.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Zbog loših uslova za vožnju, u Hrvatskoj je preko Graničnog prelaza Izačić-Ličko Petrovo Selo obustavljen saobraćaj za teretna vozila.

Radio AS