Opet prekinuta sjednica Skupštine Kantona Sarajevo

Nastavak 49. radne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo je prekinut, a predsjedavajući Elvedin Okerić i premijer KS Edin Forto su donijeli odluku da povuku tačke dnevnog reda koje su se trebale naći na današnjoj sjednici.

Sporna tačka zbog kojeg je sjednica Skupštine KS prekinuta je to što rukovodstvo zastupnicima nije dostavilo dnevni red u printanoj formi.

“Proceduralno, svaki zastupnik bi na adresu trebao dobiti materijal dnevnog reda u printanoj formi. Skupština je 2020. godine kada je predsjedavao Mirza Čelik, donijela odluku da se materijal zastupnicima dostavlja u elektronskoj, a ne printanoj formi”, naveo je Okerić.

Dodaje, da sada zastupnici DF-a i SDA koriste ovu odluku i osporavaju procese u KS.

“Zbog ovakvih procesa i procedura koje koriste preko premijera Novalića, mi smo danas jednostavno morali povući tačke dnevnog reda jer će apelacijama zaustaviti rad u KS”, zaključio je Okerić.

Zastupnicima se obratio i premijer KS Edin Forto koji je rekao da je na neki način postalo popularno slati političku poruku blokadom i neradom

“Žao mi je što se ovo dešava, nerad nije politička poruka. Nerad je nerad. Prekidam sjednicu zbog tehničkih razloga”, poručio je Forto.

Na današnjoj sjednici Skupštine KS trebalo se, između ostalog, razmatrati o nacrtima Zakona o turizmu, izmjenama i dopunama Zakona o obrazovanju i Zakonom koji tretira boračku popularnost.

klix.ba

Radio AS