Orasi – razlozi zašto ih trebate konzumirati

Svi orašasti plodovi su zdravi. Puni su dobrih masnoća i pružaju obilje vitamina i minerala poput magnezija, kalija, bakra, cinka… No, jedni se posebno izdvajaju, a to su orasi.

Obiluju vlakanima, mastima, mineralima i vitaminima i to su samo neke od prednosti za organizam ovih plodova.

Nutricionisti ističu da bi svaki dan trebalo pojesti šaku oraha i objašnjavaju zašto se smatraju veoma zdravom namirnicom:

Obiluju antioksidansima, a oni smanjuju nivo lošeg holesterola

Zbog antioksidansa koje sadrže, orasi smanjuju loš holesterol i rizik od nastanka arterioskleroze.

Rizik od srčanog udara svode na minimum

Orasi imaju više omega-3 masti od bilo kog drugog orašastog ploda. Samo jedna porcija oraha zadovoljava dnevnu preporučenu dozu omega-3 masti, a poznato je da omega 3 drastično smanjuje rizik od srčanog udara.

Smanjuju upale i stres

Stres je uzrok mnogih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetesa tipa 2, Alzheimerovu bolest. Polifenoli u orasima pomažu u borbi sa stresom, a pogoduju i zdravlju mozga.

Orasi poboljšavaju pamćenje i omogućavaju da mozak duže funkcioniše dobro.

Pomažu digestivnom sistemu da radi kao sat

Istraživanja su pokazala da će zdravlje crijeva biti bolje ako se u njima nalaze dobre bakterije, a orasi ih sadrže u obilju. Ukoliko ih jedete redovno, sa varenjem nećete imati problema.

Smanjuju rizik od nastanka raka

Bolesti kao što su rak prostate, dojke i debelog crijeva nemaju nikakve šanse da se razviju ukoliko redovno jedete orahe. Istraživanja su pokazala da ovaj orašasti plod ima sposobnost da zaustavi rast ćelija raka, ali i da je odlična i preventiva protiv ovih vrsta karcinoma.

Odličan su saveznik pri mršanju

Orasi su odličan izvor vlakana. Iako imaju dosta kalorija, oni će vas brže zasititi od druge hrane i spriječiti želju za slatkišima. Iz tog razloga se preporučuju osobama koje žele da smršaju.

Drže dijabetes pod kontrolom

Orasi su odlični u prevenciji dijabetesa tipa 2. Oni kontroliraju nivo šećera u krvi.

U jednom eksperimentu koje je proučavalo ljekovitost oraha i utjecaj na nivo šećera učestvovalo je 100 ispitanika. Svaki dan jeli su po jednu porciju oraha i nakon tri meseca kod većine zabilježen je pad nivoa šećera za osam posto.

Smanjuju krvni pritisak

Visok krvni pritisak dovodi do povećane šanse za mnoge srčane bolesti. Orasi mogu značajno regulirati ove vrijednosti.

faktor.ba

Radio AS