Organizovan Sajam srednjih škola: Osnovcima 9. razreda predstavljene 44 srednje škole iz KS

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je, u saradnji sa Zajednicom srednjih škola, danas organiziralo Sajam srednjih škola. 

U pitanju je manifestacija, čiji je cilj promocija srednjoškolskog obrazovanja u KS, a upriličena je  ispred BBI Centra, u terminu u terminu od 14:00 do 19:00 sati. 

Sajam je u 14:00 sati otvorila ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović, koja je ovim povodom kazala kako se na ovaj način predstavljaju 44 sarajevske srednje škole.

“Ovo je prilika za učenike osnovnih škola, preciznije učenike 9. razreda, da dođu i da iz prve ruke na jednom mjestu pogledaju sve sadržaje koje nude srednje škole u Kantonu Sarajevo”, kazala je ministrica Hota-Muminović.

Dodala je i kako naše srednje škole – gimnazije, stručne i tehničke škole imaju tako puno mogućnosti, kao i da mogu odgovoriti svim izazovima sa kojima će se susretati učenici iz Kantona Sarajevo.

“Škola je šire od učenja, i zato je jako važno da učenici ovdje osjete i atmosferu družeći se sa učenicima srednjih škola, koji su danas zajedno sa svojim nastavnicima, pedagozima i direktorima na štandovima svojih škola. Osnovci završnih razreda će se moći upoznati sa programima, ali i specifičnostima koje svaka srednja škola ima”, istakla je ministrica Hota-Muminović.

Navela je i kako je obrazovanje danas koncipirano tako da ono predstavlja način i put za sticanje temeljnih kompetencija koje su potrebne za život u 21. stoljeću.

“Nije obrazovanje princip po kojem uđete kao učenik, a izađete spreman za tržište rada, To tako ne funkcionira. Svugdje u svijetu se radna mjesta brzo mijenjaju, tako da će ovi učenici što danas biraju srednje škole u suštini promijeniti jako puno profesija u svom radnom vijeku. Prema tome oni danas trebaju ovdje da odaberu školu koja će im biti najbliža, njihovim talentima i afinitetima. Pitanje zapošljavanje je mnogo šire od onoga što nudimo kroz tržište rada i obrazovni sistem. Dakle, ova dva sistema jesu u kohabitaciji, ali nemaju nikada podudaranje jedan na jedan”, obrazložila je ministrica Hota-Muminović.

Inače, sajmu su danas, pored ministrice Hote-Muminović, prisustvovali i premijer KS Edin Forto, te ministar privrede KS Adnan Delić.

Radio AS