OŠ „Hasan Kikić“ dobila novu stolariju i termo fasadu

Ambasador Japana u BiH Nj.E. Ito Makoto danas je sa direktorom Osnovne škole „Hasan Kikić“ Almirom Plehom otkrio tablu na kojoj stoji da je projekat obnove objekta Osnovne škole „Hasan Kikić“ izraz prijateljstva i saradnje između ove zemlje i Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način je ozvaničen završetak projekta povećanja energetske efikasnosti čiji je glavni finansijer bila Vlada Japana uz podršku Općine Centar i  Ministarstva  za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo. Tim povodom su danas učenici sa nastavnim osobljem ove škole za svoje goste pripremili svečani program. U znak zahvalnosti u dvorištu škole zasađena je mladica japanske trešnje.

Direktor Pleh se zahvalio na finansijskoj podršci Vlade Japana.

“Zahvaljujući ovom projektu sada imamo uštede grijanja do 40 posto, a osim toga objekat naše škole izgleda puno ljepše. Realizacijom projekta su poboljšani uslovi boravka i rada za 408 učenika i 55 zaposlenika škole”, kazao je Pleh.

Ambasador Makoto je istakao da se Vlada Japana fokusira na sektore edukacije, medicine i zaštite okoliša.

“Našu pomoć pružamo svim ljudima u Bosni i Hercegovini”, naglasio je ambasador Makoto.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić se također zahvalio prijateljima iz Japana koji su od kraja ratnih sukoba na ovim prostorima kroz razne projekte i donacije pokazivali koliki su prijatelji grada i države Bosne i Hercegovine.

“Do danas nam je narod Japana puno pomogao kako bi se normalizovao život u BiH nakon agresije. Pomoć u obrazovanju je najvažnija u vremenima kada veliki broj mladih ljudi nažalost donosi odluku da napuste zemlju. Mi se borimo za svakog mladog čovjeka kroz poboljšanje uslova za obrazovanje. Posebno ovakvi projekti trebaju Sarajevu jer imamo veliki problem sa zagađenjem zraka”, kazao je načelnik Mandić.

Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović je istakla da je najvažnije takmičiti se u dobru.

“Izražavam zahvalnosti narodu i Vladi Japana na svoj posvećenosti i predanosti pomaganju u realizaciji važnih infrastrukturnih projekata”, kazala je ministrica Hota.

Projekat obnove objekta OŠ „Hasan Kikić“ podrazumijeva sanaciju stolarije i postavljanje nove termo fasade, te izolacije na pokrovu. Radove je finansirala Vlada Japana u iznosu od 129.400 KM, Općina Centar je sufinansirala troškove poreza na dodatnu vrijednost (PDV), dok je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo osiguralo sredstva za zamjenu oluka, gromobrana i elektroinstalacija.

Radio AS