Osnovci šetali sa slijepim osobama povodom Međunarodnog dana bijelog štapa

Šetnjom pod nazivom “Gledate nas, a da li nas vidite?” danas je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima.

Članovi Sportskog društva slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo i učenici osnovnih škola sa područja Općine Centar, kao i učenici “Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju” danas su sa načelnikom ove lokalne zajednice Srđanom Mandićem prošetali od Općine Centar do Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva gdje su položili cvijeće.

Nakon simbolične šetnje, u FIS-u je održan turnir u pikadu koji je organizovalo Sportsko društvo slijepih i slabovidnih osoba Kantona Sarajevo uz finansijsku podršku Općine Centar, a takmičari su bili učenici petih razreda osnovnih škola.

Sekretar Sportskog udruženja slijepih i slabovidnih KS Zoran Đukić zahvalio se načelniku Mandiću na podršci u organizaciji turnira.

“Kroz naše aktivnosti slijepi stiču samopouzdanje. Nauče se boriti, ali i da poraz nije kraj svijeta. Kroz sport se trudimo naučiti i mlade o situacijama koje ih očekuju u životu. Podrška Općine Centar nam mnogo znači i zahvaljujemo se načelniku Mandiću”, naglasio je Đukić.

Načelnik Mandić naglasio je važnost stvaranja društva jednakih šansi za sve bez obzira na razlike.  

“Vi ste generacija bez predrasuda, upravo kako vam piše na majicama koje danas nosite. Ova druženja služe da razbijamo te predrasude. Želimo da gradimo društvo u kojem ćemo svi imati jednake šanse bez obzira na sve razlike među nama, društvo bez predrasuda. Kako kaže naziv današnje šetnje ‘Gledate nas, a da li nas vidite?’, mi koji vidimo, moramo znati da među nama postoje ljudi koji ili ne vide ili slabije vide, a mi im moramo omogućiti da budu ravnopravni zajedno sa nama u onoj mjeri koliko je to moguće. Za kraj ću vas zamoliti da pazite jedni na druge. Među vama može biti osoba koje imaju različite poteškoće, a vas molim da nemate predrasude prema njima”, rekao je Mandić.

Međunarodni dan bijelog štapa u našoj se zemlji obilježava  se sa ciljem upoznavanja najšire javnosti sa problematikom slijepih osoba.

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan njegovog domašaja potpuna je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i ostaje težak problem pojedinca, njegove porodice i društva, pa je stoga nužno konstantno pratiti specifične potrebe i probleme slijepih osoba. 

Radio AS