Otvaranje godišnje selektivne izložbe “Collegium artisticum” 5. aprila u Sarajevu

Godišnja selektivna izložba “Collegium artisticum” uz dodjelu godišnjih nagrada i priznanja za najbolja ostvarenja bit će otvorena u petak, 5. aprila u prostoru galerije Collegium artisticum, saopšteno je iz Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPU) u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjoj izložbi, 45. po redu, bit će predstavljeno više od dvije stotine radova bosanskohercegovačkih umjetnika, dizajnera i arhitekata, a na otvorenju izložbe će biti dodijeljene nagrade i priznanja za najbolja ostvarenja prema odlukama stručnih komisija udruženja. Izložba će biti otvorena za posjete do 23. aprila

Suorganizatori selektivne godišnje izložbe “Collegium artisticum” su Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini, Udruženje likovnih umjetnika (ULU) u Bosni i Hercegovini, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini i Javna ustanova Collegium artisticum.

Ova kolektivna izlaganja posvećena Danu grada Sarajeva imaju tradiciju koja traje od 1975. godine, kada je izložbom “Collegium artisticum 1975” otvoren sadašnji izložbeni prostor istoimene galerije.

U saopćenju se navodi da izložba “Collegium artisticum”, vezana za značajan datum iz istorije Sarajeva, ima neosporan dignitet kao manifestacija od posebnog interesa za grad, a kroz dugogodišnju tradiciju ona njeguje zajedništvo i čuva sjećanje na progresivni intelektualni i umjetnički pokret koji je obilježio kulturni život naše sredine krajem četvrte decenije XX vijeka, saopštio je ULUPUBiH.

Radio AS