Otvaranje obnovljenog Stojčevca: Koncert Harija Mata Harija i trku pratilo više od 20.000 ljudi

Humanitarnom trkom Stojčevac 5K u kojoj je učestvovalo više od 500 trkača, a potom i spektakularnim koncertom Harija Mata Harija, otvoreno je obnovljeno izletište Stojčevac, koje je posjetilo više od 20.000 ljudi.

Trka koja je bila dio sportsko-zabavne manifestacije kojom je jučer otvorena i ljetna turistička sezona u Kantonu Sarajevo uprkos činjenici da je bila humanitarnog karaktera privukla je veliki interes.

Prema broju trkača ponijela je i titulu najmasovnije 5K trka ikada održane u Bosni i Hercegovini, a pored velikog broja prijavljenih trkača, koji su uredno preuzeli svoje startne pakete, bilo je i mnogo onih koji su im se pridružili kako bi uveličali sportski dio manifestacije otvaranja Stojčevca.

U muškoj konkurenciji trijumfovao je Emir Hastor (16:02), drugi je bio Mustafa Jamak (16:29), a treći Zaim Šuman (17:00). Najbrža trkačica bila je Amela Trožić (19:43), drugo mjesto osvojila je Irina Aniechkina – Janjić (23:37), a treću poziciju zauzela je Amela Tuzlak (24:12).

Osim dvoje najbržih u obje konkurenciji, prijatelji humanitarne trke Stočevac 5K osigurali su i nagrade za najmlađeg i najstarijeg učesnika, te za najbržu Ilidžanku i najbržeg Ilidžanca, a nagrade su dodijelili načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur, i predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić.

Novac prikupljen od uplaćenih startnina za učešće u trci (4.280 KM) doniran je udruženjima s područja općine Ilidža koja se kroz svoje djelovanje i programske aktivnosti bave radom s djecom s poteškoćama u razvoju.

Šlag na trku koja je imala 358 finišera bio je spektakularan koncert Harija Mata Harija u jedinstvenom ambijentu Stojčevca, a načelnik Muzur je kazao kako će obnovljeno izletište svake naredne godine nuditi jedinstvene sadržaje svojim posjetiocima.

“Stojčevac je posjetilo više od 20.000 hiljada ljudi koji su prvo uživali u do sad najmasovnijoj trci ovog tipa Stojčevac 5K, a onda u spektakularnom koncertu našeg Harija Mata Harija. Dokazali smo da ima mjesta za sve, za najstarije, kao i za najmlađe, da imaju svoj kutak i oni koji žele da
sjede i sa strane uživaju u prirodnom ambijentu, kao i oni koji žele da se takmiče, trčeutrke ili žele da plešu i uživaju uz hitove Harija. Niko nikom nije smetao, hvala Bogu nije bilo niti najmanje povrede na trci, kao ni najmanjeg incidenta na samom koncertu”, rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Radio AS