Otvoren Centar za zdravo starenje u Lužanima, drugi na području opštine Ilidža

Centar za zdravo starenje u Lužanima, drugi takve vrste na području općine Ilidža, danas je otvorio vrata svojim korisnicima.

Izuzetno važan projeakt, u kojem će svoje aktivnosti moći upražnjavati najstariji sugrađani, otvorio je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Centar za zdravo starenje u Mjesnoj zajednici Lužani nalazi se na adresi Samira Ćatovića Kobre 39. Prostor je u potpunosti obnovljen i adaptiran tako da će korisnici uz druženje u njemu biti u prilici da učestvuju u različitim aktivnostima ali i radionicama koje će Centar pokrenuti u budućnosti.

“Kroz realizaciju ovog projekta željeli smo pokazati da su sve kategorije stanovništva Općini Ilidža jednako važne. Nakon što smo nedavno svečano otvorili Sportsko-rekreativni centar “Čarli” Emir Bogunić, danas smo za naše sugrađane treće dobi otvorili vrata Centra za zdravo starenje u Lužanima”, rekao je Muzur, zaželjevši korisnicima lijepo zdravlje i da vrijeme u Centru provode u ugodnoj atmosferi.

Načelnik je na kraju naglasio i kako danas otvoreni Centar sigurno neće biti posljednji objekt tog tipa na području Ilidže.

Izvršna direktorica Udruženja Partnerstvo za javno zdravlje, Sejdefa Bašić, istakla je da ovakva vrsta centara može donijeti samo dobro našoj zemlji.

“Raduje me činjenica što će stanovnici općine Ilidža imati priliku uživati u ovom prekrasnom prostoru. Prostor svojim ambijentom, kako unutrašnjim tako i vanjskim, pruža dodatne mogućnosti za obavljanje različitih aktivnosti. Bitno je istaći da centar ovakve vrste u prošlosti nije postojao, te da generacije treće životne dobi nisu imale priliku da se na ovaj način druže. Ovo je sedamnaesti centar koji postoji u Bosni i Hercegovini i smatram da bi svaka općina svojim najstarijim stanovnicima trebala priuštiti barem jedan”, poručila je Bašić.

Menadžerica Centra, Adnana Podrug, naglasila je da će prostorije Centra za članove biti otvorene od ponedjeljka do petka od 9 do 15 sati.

Inače, prvi Centar za zdravo starenje na području općine Ilidža otvoren je u septembru 2020. godine u Hrasnici.

Radio AS