Otvorena birališta u Starom Gradu: Građani biraju novog načelnika Općine

Prijevremeni izbori za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo se održavaju danas, a sva biračka mjesta otvorena su tačno u 7:00 sati.

Istovremeno, na teren su upućeni i mobilni timovi. Sedam mobilnih timova obići će unaprijed utvrđene lokacije, a zahvaljujući njima svoje biračko pravo ostvarit će 143 birača.

Građani će moći glasati do 19:00 sati za jednog od dva kandidata – SDP-ovog Irfana Čengića ili SDA-ovog Dženana Selimbegovića.

Predsjednica Komisije Nevzeta Mulalić izjavila je da se sve odvija prema ranije utvrđenom planu.

“Svih 46 biračkih mjesta u Starom Gradu jutros je otvoreno, a pravo glasa u općini Stari Grad ima 36.195 birača. Prvi presjek izlaznosti na Prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, Općinska izborna komisija će imati u 11:00 sati”, izjavila je Mulalić.

U skladu sa Odlukom o zaključivanju i potvrđivanju broja upisanih birača u Centralni birački spisak za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koju je Centralna izborna komisija BiH usvojila na 66. sjednici održanoj 11.10.2023. godine u Centralni birački spisak, zaključno sa podacima na dan 09.10.2023. godine u 24:00 sati, za prijevremene izbore upisano je ukupno 36.195 birača, i to 35.601 redovnih, osam lično i 586 birača registriranih da glasaju putem pošte. Putem mobilnog tima moći će glasati 179 birača.

Procijenjeno je da će troškovi iz nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za prijevremene izbore u Općini Stari Grad Sarajevo koštati 89.500 KM, dok će Općina imati dodatne troškove za plaćanje naknada članovima biračkih odbora i druge sitnije troškove, tako da će se ukupni troškovi za provedbu ovih prijevremenih izbora znati nakon što se izbori provedu.

Za nadgledanje zakonitosti provođenja prijevremenih izbora za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo, koji se održavaju u nedjelju 29. oktobra 2023. godine, te koordinaciju i blagovremeno izvještavanje Centralne izborne komisije BiH o svim relevantnim činjenicama i okolnostima Centralna izborna komisija BiH je imenovala tri supervizora.

Građani koji imaju pitanja mogu se obratiti Centru za birački spisak u Općini Stari Grad Sarajevo ili putem telefona 033/282 391.

Radio AS